Sevgilinizi veya eşinizi seviyorsanız, kıskanmanız gayet doğal. Doğal olmayan, sizi hayattan bezdiren kıskançlık… Kıskanmayabilirsiniz! Nasıl mı?
Her ilişkide biraz kıskançlık olmalı. Sevdiğiniz insanı -en azından- hemcinsinizden kıskanabilmelisiniz. Tabi bunun orta yolunu bulmanız gerekiyor. Sevgilinizi bıktıran, sizi bezdiren kıskançlık krizleri ilişkinizi bitirebilir. Ayrıca buna ihtiyacınız da yok! Seviyorsanız kıskanırsınız; kıskanırsanız seversiniz. Ancak karınca kararınca! İçinizdeki bu parazitin büyümemesi veya gerekli tedbirlerle yok edilmesi için bazı reçeteler var. Güvensizlik, evhamlar, aşırı sevgi, karakter bozukluğu ve daha birçok sebeple ortaya çıkan ve gelişen kıskançlıklara karşı neler yapabilirsiniz? Ne tür hamleler yapmanız gerekir? İşte sizi “kıskandırmayacak” öneriler…
Kıskançlığın Sebepleri
Muhtemelen dünyanın en eski duygusu kıskançlıktır. Kıskançlık, bir insan için “berbat” bir duygu. İçinden çıkılmaz bir durum. Hatta kıskanmak için bir gayret vardır. Tabiri caizse kıskanmak sebepleri ararsınız. Acımazdır kıskançlıklar. Kardeşinizi, arkadaşınızı veya sevmediğiniz bir insanı kıskanabilirsiniz. Ancak en rahatsız edici kıskançlık sevgilinizi kıskanmanızdır. Peki, ilişkilerde kıskanmaya yol açan faktörler nelerdir?
- Kıskançlığın kökünde kaybetme korkusu vardır. Kaybetme korkusu güvensizliği, güvensizlik kıskançlığı doğurur. Korkularınız azaldıkça kıskançlıklarınız da azalır.
- Gerçekçi olmayan beklentiler içine girerseniz hayal kırıklığı yaşarsınız. Sevgilinizin verebileceğinden fazla değer ve ilgi beklerseniz karşılanamayan bu duygular bir süre sonra kıskançlığa dönebilir.
- Sevgilinizin ekonomik ve sosyal şartları da sizi kıskançlığa itebilir. Onu seviyorsunuz, zengin bir ailesi var, belki arabası var, iyi bir eğitim almış veya alıyor, iyi bir işte çalışıyor ve ilgi çekici bir yapısı var. Siz de tam tersi şartlarda yaşıyorsanız onu kaybetmek istemezsiniz ve herkesten kıskanırsınız. “Ya beni terk ederse” sorunsalı…
- Bazı ilişkiler bir süre sonra platonikleşebilir. Bir taraf daha az sever veya sevmediği izlenimi verebilir. Bu durumda “platonik âşık” olan taraf ister istemez komplekslere girer, sevgisi içinde daha da büyür, kıskançlığı artar. Zaten platonik âşıksanız ilişkiniz bitmiş demektir. Başka çareler aramalısınız.
- İlişkilerdeki kıskançlıkların en önemli sebeplerinden biri de partnerinize güvenmemektir. Bir yandan onu kaybetmek istemezsiniz, bir yandan da güvenmezsiniz. Güvenmemenizi gerektiren sebepler gerçekçi mi yoksa siz güvenmemek için çaba mı sarf ediyorsunuz? Bu sorulara cevap veremiyorsanız kıskanmamanız elde değil!
- Sevgilinizin güçlü yönleri sizi olumsuz etkiler ve kıskandırır. Güç karşısında korku ve güvensizlikler ortaya çıkar. Doğal olarak kıskanırsınız.
Kıskançlığı Yenmenin Yöntemleri
Kıskançlık kıskacından çıkamıyorsanız endişe etmenize gerek yok. Her sorun gibi bu sorunun da çözümleri var. Kendinize inanarak tavsiyelerimize kulak verin!
- Kıskançlığınızın temeline inin: Kıskançlığınızın sebebini belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Hangi temel üzerine kıskançlık duygularınızı inşa ettiniz? Güvensizlik mi, çekememezlik mi, özgüven eksikliği mi?
- Güvenmeyi deneyin: Partnerinizi sevdiğiniz halde güvenmiyorsanız kıskançlık duygularınız kabarır. Onun başarılarını, kariyerini, eğitimini çekemiyorsanız ve duygularınızı kontrol etmekte güçlük çekiyorsanız kıskanmanız çok doğal. Özgüven eksikliği yaşıyorsanız sevgilinizi kısıtlamaya çalışırsınız. Bu faktörleri bir kenara bırakıp önce kendinize sonra da sevgilinize güvenin.
- Başkalarını boş verin: Kıskançlığın en büyük sebeplerinden biri de sevgilinizle bir şekilde iletişimi ve ilişkisi olan üçüncü bir kişiyi kıskanmaktır. Bu durumda kendi kendinize “ben sevgilime güveniyorum, arkadaşına güvenmiyorum” gibi teselli cümleleri kurabilirsiniz. Önemli olan bu güven eksikliğinin kıskançlığınızı tetiklediği gerçeğidir. Kafanızdaki evhamları bir kenara bırakın ve sevgilinize güvenin; çevresindekileri boş verin!
- Fobilerinizi yenin: Fobileriniz ve kafanızdaki soru işaretleri sizi farklı bir insana dönüştürür. Gerçek kimliğinizi ve güçlü yönlerinizi gizlemenize yol açar. Sevgilinize karşı fobilerinizi varsa kıskanırsınız. Bu sebeple fobilerinizi yenmenizin yollarını arayın. Soru işaretlerini cevaplarla yok edin.
- Güçlü olun: Güçlü olduğunuz özelliklerinizin farkına varın. Sizi diğer insanlardan ayıran yönlerinizi görmezden gelmeyin. Sevgilinizin sizi sevdiğine inanın ve bu fikrin peşini bırakmayın.
- Kendinize vakit ayırın: Veya kendinizi şımartın. Tango, salsa dersleri alın, dans kurslarına gidin, spor ve fitness etkinliklerine katılın, sosyal aktivitelerde yer alın. Hobiler edinin. Amacınız; kafanızı kurcalayan kıskançlık fikirlerini yok etmek olsun. Kendinize vakit ayırarak, kıskançlığa ayırdığınız vakti kısaltabilirsiniz. Böylece sevgiliniz de rahat bir nefes almış olur! Hatta bu durum sevgilinizin hoşuna gidebilir.
- Empati yapın: Sevgilinizi anlamaya çalışın. Onun gibi düşünün, kendinizi onun yerine koyun. Rahatsız edici ve gereksiz bir kıskançlıkla karşı karşıya kalsanız siz ne yapardınız? Onu anlamaya çalışın ve gereksiz kıskançlık krizleriyle onu üzmeyin. Her şey kararında olmalı değil mi?
- Kıskançlığınızı onunla konuşun: Bu işe yarayabilir. Belki de sevgiliniz farkında olmadan sizi kıskandıracak şeyler yapıyordur. Ortak bir noktada buluşmaya çalışın. Siz kıskançlığınızdan, o da sizi kıskandıran hareketlerden vazgeçerse ilişkiniz rayına oturacaktır.
- Kendinizi sevgilinizle karşılaştırmayın: Siz çok eşsiz ve özel bir kişisiniz. Müstesna bir insan olarak yaratıldığınızı unutmayın! Sevgilinizin sahip olduğu para ve imtiyazların peşine düşmeyin. Sizde olmayan şeylere sahip olmak zorunda değilsiniz.
- Onun için endişelenmeyi bırak: Onu sevmeniz her şeyi ile ilgilenmeniz, her sorununa endişelenmeniz anlamına gelmiyor. Bırakın bazı sorunlarını kendisi halletsin. Her an onu düşünüp her gün rüyanızda onu görme mecburiyetiniz yok! Endişeleriniz kıskançlığınızı körükler.
- Olumlu şeylere odaklanın: Hayata hangi pencereden bakarsanız, o pencerenin manzarasını yaşarsınız. İlişkinizdeki olumsuz şeyleri bir kenara bırakarak olumlu düşüncelere odaklanın.
- Düşüncelerinizi ve alışkanlıklarınızı değiştirin: İnsanlar ev değiştirir, araba değiştirir, kıyafetlerini değiştirir; ancak düşüncelerini değiştirmez. Alışkanlıklarından vazgeçmesi imkânsız gibi gelir. Dünya dönüyor ve her şey değişiyor. Kafanızdaki düşünceleri değiştirerek kıskançlık alışkanlığınızdan vazgeçmek için bir yol bulabilirsiniz.
- Kaybetmekten korkmayın: Kıskançlıkları büyüten sebeplerden biri de kaybetme korkusudur. Aşırı kıskançlığınızı yenmek için onu kaybetmeyi göze alın. Bir süre sonra sevgilinizi aynı yerde bulursunuz. Siz, kıskançlıklarınızdan kurtulduğunuzu fark edersiniz.
Başka Neler Yapılabilir?
Kıskançlığın üstesinden gelmenin en iyi yolu ilk önce romantik ilişkinize bir göz atmaktır. Örneğin, ilişkinizin güven, saygı ve sevgiyle inşa edilmiş olup olmadığına karar verin. Sevgilinizin davranışları ve sözleri gerçekçi mi diye düşünün. Sana dürüst davranmadığına emin misin? Bu soruyu da açık yüreklilikle cevaplayın. Bu sorulara cevap veremiyorsanız kıskançlığınızı tetikleyebilir ve güvensizlikleriniz kalıcı hale gelebilir. Güvensiz bir ilişkiniz varsa kıskançlık seçeneklerini yok etmeye çalışın.
Kimse neden kıskandığınızı bilmez, söyleyemezsiniz! Yakın bir arkadaşınızdan, ailenizden veya bir uzmandan destek alabileceğinizi bilmelisiniz. Kıskançlığınız, kabuğunuza çekilmenize yol açmasın. Kıskançlık konusundaki araştırmalar romantik bir ilişkideki kıskançlıkların, kişinin sevgilisine bağlanma tarzıyla ilgili olduğuna işaret ediyor. Yani duygularınızın, ona bağlanma alışkanlıklarınıza karşı bir tepkisi olarak kıskançlıklar ortaya çıkıyor. Tabi ki ona bağlı kalmalısınız! Ancak tarzınızı gözden geçirmelisiniz.
Kıskançlığınızı iyi tanımanız da önemli. Kıskançlığı adlandırabilirsiniz. Bu şekilde gücünü yitirdiğini ve artık sizi utandırmadığını fark edersiniz. Kıskanç olduğunuzu kabul ederek işe başlayın ve çözüm yolları araştırın. Kıskançlığı doğuran sebepleri keşfederseniz, yok etmeniz de kolaylaşır. Örneğin; sevgilinizin gitar dersi alması sizi kıskandırıyor mu? Siz de gitar kursuna gidin.
Komplo teorileri üretmek, kıskançlığınızı tetikler. “Acaba şu anda nerede, kiminle, telefonu neden meşgul, mesajıma neden cevap vermiyor, bu saatte neden dışarıda” gibi sorularla zihninizi bulandırmayın! Her sorunun makul bir ve sizi ikna edecek bir cevabı olduğunu düşünün. En iyisi bu soruları sormayın!
Kıskanınca daha fazla sevmiş olmasınız. Böyle inanıyorsanız yanlış yoldasınız. Sevginizi kıskançlık yöntemleri ile ifade edemezsiniz. Aksine hastalıklı bir halet-i ruhiyeye doğru yol alırsınız. Yani sevginizle kıskançlığınız arasında bağlantı kurmayın. “Herkes sevdiğini kıskanır” deyimi makul kıskançlıklar için söylenmiştir!