Limon Asidi

Limon Asidi

0 Kişinin Defterine Ekli

96 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

limon-asidi

Limon Asidi, Limon asidi, bitki ve hayvanların dokusunda var olan, tabii olarak meydana gelen ünlü bir organik bileşik olarak bilinmektedir. Halk arasında limon tuzu da denilmektedir. Üç karboksil ve bir hidroksil grubu barındıran ve kapalı formülü C6H8O7 olan bir bileşik olarak bilinmektedir. Kimyada adı sitrik asit yada hidroksitrikarbolik asit olarak bilinir. Kristalize bir yapısı vardır. Sulu çözeltisinden elde edilen kristali monohidrat şeklindedir. Suda kolayca çözülme sağlar. Susuz limon asidi 153 santigrat derecede erime gösterir. Tuzlarına sitratlar adı verilir. Limon asidi, limon içerisinde, portakal içerisinde, ananas içerisinde, kırmızı mersin yani murt içerisinde, kırmızı ve siyah Frenk üzümünde, çilekte ve diğer meyvelerde bulunmaktadır. Aynı zamanda sütte bulunur ve az miktarda kanda, ürede bulunmaktadır. Limon asidi, olgunlaşmamış limondan elde edilmektedir. Limon içerisinde %5-7 oranında kalsiyum tuzu halinde bulunur. Bunun yanı sıra glikozda, pancar şekerinde, nişastadan elde edilmektedir. Sentetik olarak da 1,3 diklorasetona siyanür asit etki etmektedir. Bu ürüne de KCN etki eder. Sonra da hidroliz edilerek limon asidi elde edilmektedir. Hücre metabolizmasına ek olarak yiyeceklere katkı maddesi olarak ve endüstride reaksiyon vasıtası olarak kullanımı sağlanır. Alkolsüz içkilerin ve şekerlerin imalatında, köpürme yani kabartma tozlarında peynirde, elektrolitik kaplamada, ilaçlarda ve alkit reçinesi içerisinde az miktardaki metalleri ayırarak uzaklaştırmada ve parlak renk elde etmek amacıyla boyacılıkta mordan olarak ve yiyeceklerde antioksidan madde olarak, temizlik ürünlerinde ve paslanmaz çelik ürünlerinde ve buna benzer metallerin polisajında kullanımı sağlanır.

Limon Asidi Kimyasal Özellikleri 

Limon asidi içerisinde bulunan trisodyum asit, limon asidin diğer tuzlarına oranla geniş olarak kullanılan bir toz olarak bilinir. Ekzotermik reaksiyon oluşturmasına rağmen sebep nötralleşme tepkimesinin oldukça yüksek oranda gerçekleşmesidir. Limon asidi önemli kılan özelliklerinden biri de çok değerli metal iyonları ve şelatları oluşturacak birçok kompleksler meydana getirmesidir.

Bu önemli özelliğinden dolayı limon asidi metal bulaşmasının kontrolünde kullanılır. Tek olarak renkli olan metal iyonu limon asidi birleşim halindeyken tamamen renksiz yada az renkli nitelikte olur. Limon asidi ile metal iyonları şelat meydana getirerek kararlı kalırken metal iyonlarda ve organik moleküller katalitik olarak bozulma sağlar.Limon Asidi Kullanım Alanları 

Endüstriyel uygulamalarda ve farklı gıdalarda kullanımı oldukça yaygın olan limon asidi özellikle de sitrat karbonatlı ve karbonat’sız içeceklerde daha çok kullanımı sağlanır. Düşük kalorili içeceklerde, meyve suyu ve susuzluk giderici içeceklerde limon asidi tek olarak veya sitrat tuzlarıyla beraber kullanılır ve tat verici olarak fayda sağlanır. Bunun haricinde endüstriyel üretimde limon asidi şekerlere ekşilik vermek amacıyla kullanılır.

Japon araştırmacılar farelerden alınmış olan kan hücresinden limon asidi aracılığıyla kök hücre ürettiklerini bildirdi. Laboratuvar ortamında kök hücre üretmek amacıyla bilim insanları bugüne kadar gen teknolojisinden ve komplike biyokimya yönteminden faydalanıyordu. Japon araştırmacıları da bu işlemin limon asidi sayesinde gerçekleştirilebileceğini iddia etmektedir. Japonya’nın Kobe kentindeki RIKEN Araştırma Merkezinde çalışan gelişimsel biyoloji uzmanı tarafından gerçekleştiren deneylerde genç farelerden alınan kan hücrelerini kullanılmıştır. Japon bilim kadını, hücrelerin yüzen sıvının pH-değerini yani sertlik derecesini bir miktar limon asidi kullanılmasıyla 5,8’in altına düşürdüğünü belirtmiştir. Haruko Obokata limon suyu veya limonata kadar ekşi olmayan bu sıvıda bazı hücreler sağ kalmayı başaramazken, varlıklarını sürdürebilen hücreler kök hücrelere dönüştüğünü belirtmektedir. Limon asidine maruz kalan hücrelerde bozulma meydana gelir. Bazı bilim adamları hücrelerin maruz kaldığı asit banyosunun hücrelere zarar vermiş olduğunu ve hücrelerin varlığını tehdit ettiğini, hayatta kalabilmek amacıyla hücrelerin embriyonik kök hücresine dönüştükleri görüşündedir.
İlgili Terimler :

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Cep Fabrika

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020