Zümrüt yeşili ormanları, akarsuları, Istrancalar’a hakim eşsiz manzarası, Trakya’da yaz turizminin önemli uğrak noktalarından İğneada’ya yakınlığı, zengin tarih-kültür ve insan dokusu ile zaten hazineler barındıran Demirköy; yörede çeşitli kanallardan yürütülen projelerle ivme kazanan eko-turizm faaliyetleri sayesinde son yıllarda daha bir çekim merkezi haline gelmiştir. Bu yönelişte doğal ve yerel lezzetlerin peşinden yollara düşenlerin önemli bir payı olduğu apaçıktır.
Hal böyle olunca, anadan atadan kültür aktarımlarıyla öğrendikleri Balkan mutfağının karakteristik lezzetlerini hazırlamakta maharetli Demirköylü hanımlar sahneye çıkmış ve yıllarca kabuğuna çekilmiş ilçelerinin tanıtımında önemli roller almaya başlamışlardır.
Onlardan birkaçının, zaman zaman birbiriyle kesişen hikayeleri ekseninde çabalarını, içerikte yer veremediğimiz diğerlerine de selam durarak, Trakya Gezi Rehberi sayfalarına taşıyoruz.
BEYHAN ÜRİ ( BEYOBA – HAMDİBEY KÖYÜ ZİYARETÇİ MERKEZİ )
Demirköy’de elinin emeğiyle lezzet damıtan, özellikle de Boşnak mutfağının hamur işlerini seyrine doyulmaz bir sunum, tadına doyulmaz bir lezzetle hazırlayan isimlerden biri Beyhan ÜRİ. Demirköy’ün Hamdibey köyünde yaşıyor. Yöreyi ziyaret eden misafirleri, köyün eko-turizm önermeleriyle kalkınması için yürütülen projeler çerçevesinde kurulan, Hamdibey Köyü Ziyaretçi Merkezi’nde ( Beyoba ) Boşnak mutfağının damak çatlatan lezzetleriyle ağırlıyor.
Beyhan ÜRİ de ilgili projeler çerçevesinde bu yörede yürütülen kadın girişimcilik eğitimlerine, mutfak atölyelerine katılarak emeklerini ve meziyetlerini taçlandıranlardan. Köydeki ziyaretçi merkezinin açılışı ile senelerdir kendi yakın çevresi için hazırladığı yöresel ürünleri çok daha nezih bir ortamda sunma fırsatı yakalamış.
Boşnak köklerinden beslendiği meziyetlerle tam bir yöresel lezzetler şöleni sunuyor gelenlere. Satır kıymalı Boşnak mantısının, oklava ve bıçak değmeden tamamen el maharetiyle incecik açarak hazırladığı Boşnak böreğinin tadına doyum olmuyor. Hacı Makule-Dudove isimli Boşnak tatlısına, Balkanlar’ın bir diğer tatlısı Trileçe eşlik ediyor. El açması baklavalardan hiç bahsetmiyorum bile…
Hamdibey Köyü Demirköy’e yaklaşık 5 km uzaklıkta ve İğneada’ya uzanan ana yoldan ayrılan bir yol ile ulaşılabildiği için, yöreye gelen gezi gruplarının bazen gözden kaçırdığı bir yerleşim yeri. Oysa ki, hikayesine “Hamdibey; Duvardaki Muhasebe Defteri” içeriğimizde yer verdiğimiz bu yerleşim yerini gelenlerin mutlaka görmesi gerektiğini söylemeliyiz.
Beyhan ÜRİ’nin elinden bu lezzetleri Hamdibey’in sıcak köy dokusunda tatmak isterseniz Beyoba ve Beyhan’ın Trulya Mutfağı sayfalarından iletişime geçebilirsiniz.
ERGÜL OKAN ( KAYRA’nın ARKA BAHÇESİ )
Ergül OKAN sayfalarımıza yöresel üretimleriyle taşıdığımız Demirköy’ün üretken hanımlarından. Uzun yıllar Amerika’da yaşamış. Bu durum bir aile işletmesi olan ve Demirköy’ün muhteşem doğasındaki kır lokantaları içerisinde en bilindik olanlarından “Bonanza’nın Yeri”nin ismine de yansımıştır. Demirköy’ün Pınarhisar yönünden girişinde, buz gibi akan deresi, onu çevreleyen gölgelikli ulu ağaçlarıyla keyif ve lezzet dolu bir mekandır Bonanza’nın Yeri. Dolayısıyla Ergül hanım da yöreyi ziyaret edenlerin sıklıkla uğradığı bu mekanın bir köşesini üretimlerini sunmak için için değerlendirmeyi tercih etmiş.
Sayfamızda daha çok yöre mutfaklarından üretimleriyle öne çıkardığımız diğer isimlerden ayrışan bir yönü var Ergül hanımın. O “Kayra’nın Arka Bahçesi” adını verdiği kişisel tasarım atölyesinin üretimi olan hediyeliklerini de sunuyor. Aslında Demirköy’de yürütülen eko-turizm faaliyetleri içerisinde ihmal edilmiş bir boşluğu dolduruyor bir yönüyle. Yöreyi ziyaret edenlere dönüş yolunda beraberlerinde sadece yöre lezzetleri değil; hatıralık, el emeği ile bezeli, işlevsel hediyelikler götürebilmeleri seçeneğini sunuyor.
Ergül hanım el emeği hediyeliklere ilaveten ev yapımı, doğal reçelleriyle de dikkatleri çekiyor. Demirköy doğasından elde edilen orman yemişleriyle hazırladığı reçelleri, bu yöre için alışılmışın dışındaki üretimleri ile de çeşitlendirmiş. Mor salkım reçeli, akasya çiçeği reçeli, papatya reçeli,havuç-muskat reçeli bunlardan sadece birkaçı. Demirköy çileğinden hazırlanan reçeline, tezgahında nar reçeli, limon-portakal gibi narenciye reçelleri eşlik ediyor. Bildiğimiz manada reçel elbette değil ama adı itibariyle süt reçelini de sipariş üzerine hazırlatabileceğinizi hatırlatmış olalım.
Zaman zaman, Demirköy’ün doğasından elde edilen Demirköy çileği, kızılcık, kuşburnu, güvem, ceviz gibi yemişleri işlenmemiş olarak; elma, armut, erik gibi ürünleri kurutulmuş olarak; ıhlamur, dağ kekiği gibi aromatik otları, yöredeki diğer hanımlarla ortaklaşa üretilmiş Trakya tarhanası, kahvaltılık soslar gibi diğer yerel üretimleri de “Kayra’nın Arka Bahçesi Tasarım Atölyesi”nin şık sunumları ve hediyelikleri ile sipariş verebiliyorsunuz.
Bunun için Ergül OKAN’la iletişim kurabileceğiniz “Kayra’nın Arka Bahçesi” isimli sosyal medya sayfasına göz atabilirsiniz.
Konum bilgisi…
GÜLAY KAYAN ( GÜLAY’ın MUTFAĞI )
Gülay KAYAN, Demirköy’de yöre mutfağından üretimleriyle farkındalık yaratan isimlerden bir diğeri. Ürünlerini Demirköy’de doğrudan sunabildiği bir makan olmasa da, özellikle sosyal medya üzerinden iletişimde olduğu, ürünlerini talep eden ciddi bir takipçisi olduğunu söylemek gerekiyor.
O da Nurhayat İNANÇ ve Beyhan ÜRİ gibi kadın girişimcilik eğitimi alarak, Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO bünyesinde yürütülen Ali-Gülay ÇAKIR mutfak atölyesine katılarak emeklerini temellendirmiş isimlerden bir diğeri.
Sosyal medyada “Pomak Kızı” tirtiyle öne çıkardığı “Gülay’ın Mutfağından” isimli sayfadan üretimlerini duyuruyor. Sayfaya eklediği iştah kabartan fotoğraflar ve kısa videolar oldukça davetkar.
Evinin yeşillikler içindeki bahçesine yaptırdığı taş fırında hazırladığı ekşi mayalı ekmekleri oldukça ilgi görüyor. Özellikle de nohutlu ekmeği… Talep üzerine Boşnak ve Pomak börekleri, plaska gibi Balkan mutfağının diğer hamur işlerini de hazırlıyor. Kendi tariflendirdiği “Pomak Kızı Tatlısı” ise, neredeyse onun imzası olmuş. Mutlaka denemelisiniz.
Gülay’ın Mutfağından özellikle yaz ortalarından itibaren hummalı bir üretimin içine giriyor. Kışlık tüketim için erişteler, kuru yufkalar, tarhanalar, reçeller hazırlayarak bu üretimlerini kargo yoluyla bu doğal ve ev üretimi ürünleri arayanlara ulaştırıyor. Elbette ki her birisi kıymetli fakat Demirköy’ün kirlenmemiş doğasından topladığı orman meyveleri ve Demirköy’ün o meşhur yediveren çileklerinden hazırladığı reçellerini ayrı tavsiye etmek gerekir.
İletişim ve takip için sosyal ağlar üzerinden Gülay’ın Mutfağından sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
NURHAYAT İNANÇ ( SAMAKOF KIR LOKANTASI )
Nurhayat İNANÇ elinin mahareti ve emeği ile Boşnak mutfağının karakteristik lezzetlerini damıtan ve bu lezzetleri ziyaretçilerine sunan Dermirköylü hanımlardan biri. Onun hikayesi de Demirköylü diğer hanımların hikayesiyle genelde örtüşüyor.
Yörede eko-turizm alanında, özellikle de gastronomi turizmi konusundaki farkındalığın artması, kadın girişimcilik projelerinin yoğun yürütülüyor olmasıyla doğru zamanda çakışınca, Nurhayat hanım da “Peki ben ne yapabilirim?” diyerek en iyi bildiği yola yönelir. Derin köklerden beslenen, anadan atadan aktarımlarla geleneksel motiflerini korumuş Balkan mutfağının, özelde ise Boşnak mutfağının lezzetlerini Demirköy’ü ziyaret edecek misafirlere sunmanın peşine düşer. Bunun için yörede yürütülen kadın girişimci eğitimlerine, Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO bünyesinde Ali-Gülay ÇAKIR tarafından bir proje kapsamında verilen mutfak atölyelerine katılır. Bu süreç devam ederken yöre mutfağı üzerine kurgulanan yarışmalara, festivallere katılım göstererek “Göçmen Kızı” titriyle farkındalık yaratmayı ihmal etmez.
Bir yandan sipariş üzerine işler alır, zaman zaman yöreyi ziyaret eden grupları ağırlayarak bilinirliğini perçinlerken, hep bir gün kendi yerini kurabilmenin hayalini kurar Nurhayat İNANÇ. Bu hayaline henüz kavuşamamış olsa da, yakın bir arkadaşının 2016 yazında Demirköy’de açtığı mekan elinden damıttığı lezzetleri çok daha geniş kitlelere ulaştırmasının önünü açar. Öte yandan mekanın işleyişini gözlemleyerek işletmecilik kabiliyetini de test edebilecek, geliştirebilecektir.
Samakof Kır Lokantası Demirköy’ün girişinde, çok keyifli bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. 2016 yazında hizmet vermeye başlayan mekan kısa sürede İstanbul’dan, Trakya’nın pek çok kesiminden lezzet düşkünlerini yöreye çekmeyi başardı. Samakof Kır Lokantası’nın yöredeki diğer mekanlar gibi et ve et ürünleri üzerine şöhretini diğerlerinden farklı, bu farklılığı ile de zengin kılan ise Nurhayat İNANÇ’ın ellerinden damıttığı Boşnak mutfağı lezzetleri oluşturuyor.
Özellikle hafta sonları mükkellef bir kahvaltıda bu yöresel lezzetleri tatmak için gelenler mekandan oldukça memnun ayrılıyorlar. Yağından balına, yumurtasından reçeline, etinden sütüne her ürün olabildiğince yöreden temin ediliyor. Bu sebepledir lezzet bir kat daha katmerleniyor. Nurhayat hanımın kahvaltıyı ve dahi ana yemekleri zengin kılan Balkan mutfağının karakteristik lezzetleri ise sofranın baş taçları. Boşnak börekleri, Boşnak mantıları, Boşnak tatlıları, sokalar, kapamalar sofrada başka bir edayla salınıyor. Hele ki gastronomi turları için yöreyi ziyaret eden gruplar olmaya görsün; Nurhayat hanım bir başka hazırlanıyor. Eskilerin dediği gibi- dokuz en kumaştan- Boşnak şalvarını, ışıl ışıl parlayan cepkenini sırtına geçirip, tebessümünü yüzüne oturtarak karşılıyor misafirlerini. Sanırsınız ki bir Balkan turuna katılmışınız da, Boşnak sofrasına oturmuşunuz.
Özellikle mekana gelecek gruplar için önceden haber vererek menüyü size özel kılabilmeniz mümkün. Bunun için Samakof Kır Lokantası‘nı arayarak Nurhayat hanıma ve/veya mekanın işletmecisine ulaşmanız yeterli olacaktır. Istrancalar’ın bu eşsiz doğasında, keyifli bir manzarada tadacağınız lezzetler sizi ziyadesiyle memnun edecek; “İyi ki gelmişim…” demenize yetecektir.
SAMAKOF KIR LOKANTASI ( Tel : 0 532 4421590 )
Konum bilgisi…
ŞENGÜL KÜÇÜKGÖKSEL ( DEMİRKÖY ORGANİK ÜRÜNLER )
Şengül KÜÇÜKGÖKSEL‘in hikayesine daha önce sayfalarımızda “Efkan Taş Mekan” içeriğimizde yer vermiştik. Demirköy’ün girşimci ve üretken kadınlarının maharetli ellerinden hazırladığı lezzetleri ve bu lezzetlEfkan Taş Mekaneri sundukları mekanları ele aldığımız bu içerikte bir daha yer vermesek olmazdı.
Şengül hanım ürünlerini İğneada yolu üzerinde yer alan ve yöredeki lezzet duraklarının başında yer alan Efkan Taş Mekan‘da sunuyor. Bütün bir Demirköy ve Istrancalar manzarasına sahip, keyif dolu bu mekanı Efkan KÜÇÜKGÖKSEL işletiyor. Şengül hanımın yengesi… Hal böyle olunca bahçe bütünlüğünde yer alan bir bölümü Demirköy Organik Ürünler ismiyle düzenleyip, bu avantajı kullanıyor Şengül hanım. Hikayenin bundan sonrasına daha önce Efkan Taş Mekan içeriğimizden devam edelim isterseniz…
Şengül hanım Demirköy’de kadın girişimciliği konusunda işaret edilen, önde gelen biri olduğunu onun ürünlerini sergilediği mekanın içine girince hemen anlıyorsunuz. Halk Eğitim Merkezi’nde açılan ne kadar kurs varsa hepsine katılmış desek yeri var. Renk renk reçel kavanozları, turşular, tarhana, erişte, orman meyveleri ve aromatik otlarının olduğu tezgahına duvarlardaki yağlı boya tablolar, el işleri eşlik ediyor. Kadının sosyal hayatın her alanında varlığını göstermesini, girişimci kişiliğini yansıtabileceği bir mecra bulunabileceğini ifade ediyor.
Demirköy doğasından kendi elleriyle topladığı orman meyveleri başta olmak üzere, bahçelerden elde ettiği meyveleri, sebzeleri değerlendirerek reçeller, turşular, kışlıklar hazırlıyor Şengül hanım. Kavanozlardaki renk renk ürünler öylesine cezp edici ki. Başrolde Demirköy orman çileği. Yardımcı rollerde karamuklar, ahlatlar, kızılcıklar, güvemler ve daha niceleri. Marketlerden alabileceğinizin neredeyse yarı fiyatına fakat geleneksel yöntemlerle hazırlanmış bu ürünlere diğer kışlıklar eşlik ediyor. Turşular Trakya mutfağının bu alandaki zenginliğini gösteriyor. Keza tarhana, ev yapımı erişte, ıhlamurdan adaçayına aromatik otlar…Önceden haberdar edilmesi durumunda gelecek gruplar için yörenin meşhur Boşnak böreklerinden hazırlanabileceğini de ilave ediyor Şengül hanım.
Yolunuzu Taş Mekan’a düşürmüşken Şengül hanımın bulunduğu bölümü de mutlaka ziyaret edin. Hiç olmadı onun tatlı sohbetine ortak olup, odun ateşinde pişirdiği çayından yudumlayarak kendinizi daha da tazelenmiş hissedin.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
KÖYSEL Doğal Ürünler; Doğadan Sofrayaowners post
Kırklareli Pancar Pekmeziowners post
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020