KÖYSEL Doğal Ürünler; Doğadan Sofraya

Ana Sayfa » Lezzet Durakları » KÖYSEL Doğal Ürünler; Doğadan Sofraya
KÖYSEL Doğal Ürünler; Doğadan Sofraya

0 Kişinin Defterine Ekli

196 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

İşe yahut okul servisine yetişme telaşı, velhasıl “Hemen çıkmam lazım” kabilinden bahanelerle ihmal ettiğimiz sabah kahvaltısı mutlak ki günün en değerli öğünüdür. Neyse ki milletçe bütün aileyi, hatta eşi dostu, konu komşuyu bir araya toplamaya muktedir mükellef bir pazar kahvaltısıyla bu arayı kapatmak gibi bir alışkanlığımız da yok değil hani.

Böylesi mükellef kahvaltı sofraları kurmak, her yörenin meşhur kahvaltılık seçenekleriyle sofrayı donatmak, son yıllarda hızlı bir yükseliş gösteren kahvaltı marketlerle artık çok daha kolay hale geldi. Fakat artık şehrin her köşe başında rastlar olduğumuz bu kahvaltı marketlerdeki ürün çeşitliliği, arz talep dengesini sağlamak üzere hızlı-fabrikasyon üretim; en sağlıklısı, en doğalıyla beslenmek isteyenlerin beklentileriyle çarpışınca bir o kadar da kafa karışıklığına sebep oluyor.

Bu kafa karışıklığından kurtulmak isteyenler genellikle bildikleri, güven duydukları ve pek çoğu yöre mahreçli ürünlere yönelmeyi tercih ediyor. Ülkemiz, yerel tatlar da göz önüne alındığında öyle bir zenginliğe sahiptir ki; peynir Ezine’den, zeytin ve zeytinyağı Ayvalık’tan, tereyağı Tranbzon’dan, sucuk Afyon’dan, pastırma Kayseri’den diye uzar gider liste.

Bu çeşitlikte Trakya kökenli ürünler yöre dışında yeterli tanınırlığa ulaşmış mıdır, orası tartışılır. Lakin bu konuda büyük zenginlik barındırdığı kesinlikle tartışma götürmez.

Bu alanı değerlendirmek üzere yola çıkan Kayılar Gıda bünyesinde üretilen Köysel markalı ürünler, hem Kırklareli’nin zengin doğasının doğal ve sağlıklı ürünleriyle hazırlanan, reçel ve kahvaltılık soslarıyla sofralara kendine münhasır tadlar taşıyor, hem de yörenin tanıtımına azımsanmayacak bir katkı sunuyor.

Kırklareli doğasından sofralarınıza…

Köysel markası Kayılar Gıda bünyesinde bir araya gelen Kırklarelili yedi iş adamının, hobi diye başladıkları ceviz üretiminden elde ettikleri ürünleri değerlendirmek üzere peşine düştükleri bir hayalin hikayesi, bir manada.

Bu yedi girişimci 2010 yılında Kırklareli’nin Kofçaz ilçesinde bir ceviz bahçesi kurarlar.

Istrancalar’ın orta yükseklikteki tepelerinde kurulu, yörenin en el değmemiş coğrafyasına ev sahipliği yapan, çoğu yerinde hala geleneksel tarım yöntemleriyle üretim yapılan, temiz su kaynaklarının bolca bulunduğu, kimyasal gübrelemeden ari topraklarıyla Kofçaz; aynı zamanda Türkiye’nin en küçük ilçesi. Ulaşımın nispeten zor, sınıra yakınlığı göz önüne alındığında senelerce askeri bölge olarak görülen kesimlerinde tarımsal ve diğer kırsal ekonomik faaliyetlerin kısıtlı yürütülebilmesi yörenin doğal dokusunun korunmasına farkında olmaksızın bir katkı sunmuş denilebilir.

Yörede orman dokusu içerisinde bulunan diğer ceviz ağaçlarının, muşmula, ahlat, kızılcık, güvem eriği vb…doğal yayılışıyla yetişen bitki topluluklarının çokluğunu da gözlemleyen girişimciler, deneysel olarak ürettikleri ev tipi reçel ve marmelatları tesisleşerek tüketiciye ulaştırmak üzere 2012 yılının ilkbaharında Köysel markasıyla raflara koymayı başarırlar.

Başta reçel ve marmelat olmak üzere, konserve ve turşular üretmek üzere gerekli izinleri alarak Kofçaz’da 400 bin liraya mal olan bir tesis kurarlar. Yıllarca Trakya’nın sanayi yerleşimlerine ağır göçler vermiş yörenin insanına küçük de olsa bir iş gücü sağlayacak; kendi bahçelerinde yetiştirdikleri ya da orman dokusu içerisindeki doğal ürünleri toplatacak, özellikle yöre kadınlarının senelerce kendi mutfaklarında hazırladıkları lezzetleri yine onların elinden tüketiciyle buluşturacaklardır.

 

Sonradan yeni halkalar eklenecek bu ürün yelpazesinin lokomotifi yeşil ceviz reçeli ve marmelatı olur. İşletmenin girişimcileri arasında bulunan Ayhan YAKAR, yörede sayısı neredeyse 20 bini bulan ceviz ağaçlarından elde edilecek ürünlerle tüm yıl üretim yapabileceklerini öngörür.

Öyle de olur. Yeşil ceviz reçeli ve hele ki elma dolgusuyla, aromatik baharatlarla zenginleştirilmiş yeşil ceviz marmelatı çok sevilir. Fakat yörenin kendine kimlikli, hatta işletmenin sahiplerinden Ayhan YAKAR’ın deyimiyle “çocukluğundan beri damağında olan” bu yörenin lezzetlerinin harmanlandığı reçel ve marmelat türündeki üretimi yeşil cevizle kısıtlı kalmayacaktır.

Neler yok ki içlerinde ? Ahlat, armut, güvem, kızılcık, erik, çağla badem, karpuz ve domates reçeli bu ürün yelpazesinin tüketiciyle buluşan kendine kimlikli, yöre doğasından toplanan meyvelerin yine yöre mutfağından dokunuşlarla sunulduğu diğer üretimleri arasındaki yerini çoktan aldı. Bununla yetinmeyen Köysel eski reçetelerin peşine düşerek onları yeni bir anlayışla tüketiciyle buluşturmak üzere sürekli araştırmalar, çalışmalar yapan bir işletme. Şu günlerde bal kabağından reçelini hazırlamakla meşguller mesela…

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden soslar ve közlenmiş ürünleriyle de ürün gamını zenginleştirmenin peşindeler. Közlenmiş patlıcan, domates, havuç ve yağlık biber ile hazırlanan soslar Rumeli mutfağının en sevilen lezzetlerinden. Kırmızı yağlık biberi közlenmiş olarak ayrıca sunuyorlar. Tüm bu lezzetler yöre kadınlarının geleneksel mutfaktan devşirdikleri deneyimler ve el lezzetleriyle hazırlanıyor.

Ürünler hazırlanırken hiçbir koruyucu kullanmayan Köysel, reçellerinde ancak pancardan üretilmiş şeker, su ve limon tuzuna yer veriyor. Bu sebeple ürünleri açıldıktan sonra buzdolabı gibi soğuk bir ortamda saklamayı ve olabildiğince kısa sürede tüketmeyi öneriyorlar.

KÖYSEL’in başında bir kültür elçisi; Ayhan YAKAR.

İşletme sahiplerinden Ayhan YAKAR bu yöreden yetişmiş, Istrancalar’ın bu doğal dokusuna, kültür köklerine tutkuyla bağlı bir kişi. Onu başta Kofçaz olmak üzere Kırklareli’yle ilgili tüm tanıtımlarda en ön saflarda görmek mümkün.

Köysel markalı ürünlerini tanıtmak üzere fuar fuar, festival festival koştururken, yörenin tanıtımı için sponsorluk kurumunu işleterek yörenin tanıtımına omuz veren faaliyetlerin mutlaka içinde görüyorsunuz onu. Kah EMITT gibi Türkiye’nin en büyük turizm seyahat fuarında, kah İstanbul Feshane’deki “Rumeli-Balkan-Trakya Kültür Buluşması” etkinliğinde, kah CNR’da “Anne Çocuk Fuarı”nda, ürün desteği ile bir gastronomi festivalinde yahut bir yöreyle ilgili bir turizm çalıştayında başarı öyküsü ile yer alıyor Ayhan YAKAR. Mütevazı tavrı, araştırmacı ve girişimci kişiliği ile yeni başarı öyküleri peşinde koşmak isteyenlere ilham aşılıyor.

 

Kırklareli kahvaltısı…

Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde yöre isimleriyle anılan kahvaltı sofraları sunan mekanların sayısı oldukça artmış durumda. Örneğin; “Van kahvaltısı…” adını en çok dile düşürenlerden birisi.

Böylesi kendine kimlikli konseptler sadece damaklara dair bir lezzet çağrısı olmanın ötesinde, o şehrin diğer lezzetlerini, diğer güzelliklerini yerinde keşfetmenin de açık daveti olabiliyor.

Bundan hareketle, işletmecilerinden Ayhan YAKAR’ın geniş vizyonu ve azmiyle Köysel markasının “Kırklareli kahvaltısı…” gibi bir olguyu yerleştirebilecek, bu konuda lokomotif rol üstlenebileceğinin işaretlerini aldığımızı söyleyebiliriz. Kırklareli kahvaltı mutfağının yöreye özgü diğer ürünlerinin de aynı potada eritilebileceği; meşhur peyniri, tereyağı, kavurması, sucuğu, pekmezi, hardaliyesi, yöre balları ( meşe balı, sarmaşık balı, çiçek balları ) gibi ürünleri bir arada sunan butik kahvaltı marketler açılabilir ve yaygınlaştırılabilir.

Köysel ürünleri şimdilik kısıtlı bir pazarlama ağıyla gıda raflarında yer almaya çalışıyor. İnternet vasıtasıyla ulaşılabilen kurumsal web siteleri üzerinden iletişim kurabilir ve ürünleri edinmek için iletişim kurabilirsiniz.

KÖYSEL

Adres : Kayılar Gıda / Kofçaz – Kırklareli

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Cep Fabrika

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020