Genel Özellikleri: İğdeler Güney Avrupa, Asya ve Amerika’da doğal olarak yaşayan 40 kadar türü vardır. Ülkemizde de Eleagnus angustifolia doğal olarak yaşamaktadır. İğdeler çalı veya ağaç formunda bitkilerdir. Yaprakları sarmal dizilişli, üzerleri gümüşi renkli tüylüdür. Çiçekleri petalsiz silindirik veya çan şeklinde, dal üzerinde tek veya demet hâlinde ve çok keskin kokuludur. Meyvesi etlidir ve yenir. Kızıl açık kahve renkli ve taş çekirdeklidir.
Üretimi: Tohum, çelik, daldırma ve ayırma ile üretilir. Tohumlar toplandıktan sonra 4 derecede 3-4 ay katlamaya tabi tutulur. Katlanan tohumlar ilkbaharda ekilir. Çelikle üretimde ilkbaharda hazırlanan odun çelikleri açık araziye dikildiğinde kolayca köklenir. Her dem yeşil türlerde ise ilkbaharda alınan 15 cm uzunluğundaki çeliklerde bir ay sonra köklenme gözlenebilir.
Ekolojik İstekleri: Güneşli ortamlarda iyi gelişir ancak bazı türler gölge alanları tercih ederler. Süzek toprakları sever. Kireçli topraklarda da gelişebilir.
Asya’nın orta ve batı bölgelerinde, Akdeniz çevresinde ve tüm Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu’da 2000 metreye kadar yetişebilen bir ağaçtır. Hafif kumlu ve gübreli topraklarda iyi gelişir. Toprak isteği bakımından kanaatkârdır. Sığ, kuru, kurak, fakir ve tuzlu topraklarda yetişebilir. Donlara dayanıklıdır. Hızlı büyür. 7 – 8 metre boy yapabilir. Kuvvetli yan kökler geliştirir. Yarı gölge ağacıdır. Yaz yeşili yaprakları 4–8 cm uzunluğunda, dar ve mızrak biçiminde, kenarları düz, ucu küt ve sivridir. Sürgünler gevrek ve sık dikenlidir. Haziran ayında çiçeklenir.sifalibitkileriniz.com Çok keskin kokuludur. Meyve içinde, ovalimsi ve sivri uçlu 5 – 10 mm uzunluğunda tek bir tohum bulunur. Tohum, daldırma ve kök çeliği ile üretilir. Tohum ya sonbaharda ya da katlamadan sonra ilkbaharda ekilir. Yazın serada yarı olgun çeliklerle, sonbaharda ve kış sonunda odun çelikleri veya daldırma ile üretilir.
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yabani iğde nelere iyi geliyor? İşte iğdenin yararları…
Vücudumuzu enfeksiyonlardan ve bakteri toksinlerinden koruyan, birçok besin ögesinin vücutta kullanılmasına yardımcı olan C vitamininden oldukça zengin olan yabani iğde aynı zamanda önemli bir antioksidan olan E vitamini de içeriyor. Bunların yanı sıra K vitamini, B1 ve B2 vitaminleri açısından da oldukça zengin.
Balık yağında olduğu bilinen Omega 3 yağlarının faydalarını birçoğumuz biliriz. Yabani iğde, Omega 3 ve zeytinyağında ve diğer bazı yağlarda olan Omega 7 yağ asitlerini içeriyor.
İğdenin yararları şöyle sıralanabilir;
Diyabet: Omega 7, tip 2 diyabete yakalanma riskini azaltır. Yüksek Omega 7 yağı insülin direnci sendromuna da iyi gelir.
Kalp krizi: Damarlardaki kolesterol plağı birikimini önler ve böylece kalp krizi riskini azaltır.
Kolesterol: Omega 7 desteğinin 2-3 ay kullanımı sonrasında iyi kolesterolü arttırdığı görülmüştür. Ayrıca kolesterolün azaltılmasına yardımcı olur.
Kilo kontrolü: Karın ve üst bölgelerde biriken yağlar genellikle kalp hastalıkları ve insülin direnciyle ilgilidir. Omega 7 kullanımı, vücudun karın ve üst bölgelerini yağlanmaya karşı korur.
Karaciğer: Karaciğer yağlanmasını azaltır.
Cilt: Yabani iğdede yer alan Omega 7 aynı zamanda dokuları bir arada tutan kollajen üretimini artırır, hücre zarını fiziksel ve duygusal stresten korur, saç ve ciltte kuruluğu önler.
İğde nasıl bir meyvedir?
İğde (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren iğde ağacı türlerine verilen genel isimdir. İğde ağacı azotu kökünde depolayabilir. Bu özelliği sayesinde en verimsiz topraklarda bile yetiştirilebilir. Ayrıca kuraklığa dayanıklılığı sebebiyle pek çok türü erozyonla mücadelede de kullanılabilmektedir. Yaz kış yeşildir ve yapraklarını döker.
Türkiye’de özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde yetişir. Bağ ve bahçe kenarlarında çit bitkisi olarak da kullanılır. Böbrek rahatsızlığı olan kişilere bolca yemeleri tavsiye edilmektedir. Meyveleri zeytin büyüklüğünde ve sarı-kahverengi renktedir. Bağırsak bozukluklarını ve ağız pasını gidermek için de kullanılır.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer İçeriklerSitemizdeki benzer içerikleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020