Emzirme Dönemi Dışında Göğüsten Süt Gelir mi Galaktore Nedir, Neden Olur?

Ana Sayfa » Çocuk Yiyecekleri » Emzirme Dönemi Dışında Göğüsten Süt Gelir mi Galaktore Nedir, Neden Olur?
Emzirme Dönemi Dışında Göğüsten Süt Gelir mi Galaktore Nedir, Neden Olur?

0 Kişinin Defterine Ekli

100 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

emzirme-donemi-disinda-gogusten-sut-gelir-mi-galaktore-nedir-neden-olur

Galaktore, emzirme dönemi dışında her iki göğüsten süt içeren akıntı gelmesi olarak tanımlanır. Gebelik döneminin sonunda ya da emzirme sürecinde, memeden süt gelmesi doğal kabul edilir ancak hamilelik dışı dönemlerde memeden süt gelmesi fizyolojik, farmakolojik nedenlerden ya da hipofiz adenomlarından kaynaklanır.

Galaktore çoğunlukla kadınlarda görülse de bazı erkeklerde de memeden süt gelme sorununa rastlanır.

Bu konu düşündüğünüzden çok daha ciddi: Galaktore nedenleri

Galaktore genellikle kullanılan ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkar. Ancak psikolojik etkenler, fizyolojik sorunlar ya da beyindeki hipofiz bezinden kaynaklanan problemler nedeniyle de galaktore oluşabilir. Galaktorenin en sık görülen nedenleri şöyledir:

Beyin tümörleri: Beyin tümörleri, bazı durumlarda vücuttaki salgıların bozulmasına neden olarak, göğüsten süt gelmesine sebebiyet verebilir.

Tiroid: Tiroid hormonu bozukluğu olan kişilerde görülen yan etkilerden biri de galaktoredir. Ancak galaktore genellikle tiroid hastalarının kullandığı hormon ilaçlarına bağlı olarak gelişir.

Böbrek hastalığı: Bazı böbrek hastalıkları, böbreküstü bezlerinin çalışmasını engelleyerek ya da aşırı çalışmasına neden olarak vücutta galaktore gelişmesine yol açabilir.

Hipofiz bezinde sarkoidoz: Hipofiz bezi bozuklukları galaktorenin sık görülen nedenlerinden biridir. Vücut salgılarını kontrol eden hipofiz bezi tümör ya da ilaç etkileşimlerine bağlı olarak süt bezlerini uyararak süt bezlerinin aşırı çalışmasına neden olabilir.

Polikistik over: Polikistik over sendromu hormonal düzensizlik oluşturarak aşırı östrojen ve prolaktin salgılanmasına dolayısıyla da göğüslerden süt gelmesine sebep olabilir.

İlaçların yan etkisi: Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, doğum kontrol hapları ya da bazı tansiyon ilaçları prolaktin seviyesini yükselterek galaktoreye neden olabilir.

Çevresel faktörler: Galaktore fizyolojik ve patalojik etkilere ek olarak, çevresel faktörler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Stres, protein odaklı beslenme, meme başının çok sık uyarılması gibi durumlarda ani ya da uzun süreli hormonal değişiklikler ortaya çıkarak galaktore gelişebilir.

Erkenden anlamak mümkün mü: Galaktore belirtileri

Galaktore belirtileri kadınlarda ve erkeklerde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Memorial Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kadir Tahta’nın verdiği bilgilere göre galaktorenin yaygın görülen belirtileri şöyledir:

 

  • Menstrüel döngüde değişiklik,
  • Göğüslerde hassasiyet,
  • Göğüslerin şişmesi,
  • Erkeklerde cinsel işlev bozukluğu,
  • Galaktorenin hipofiz bezi nedeniyle gelişmesi durumunda, görme bozukluğu

 

Galaktore nedir sorusunun cevabı olan gebelik ve emzirme süreci dışında göğüslerden süt gelmesi durumunda, vücutta ciddi bir bozukluk olabileceği akla getirilmelidir. Özellikle galaktorenin bir haftadan uzun sürmesi durumunda geciktirmeden doktora başvurmak ve gerekli tetkikleri yaptırmak şarttır.

Panik yok, tedavisi mümkün: Galaktore tedavisi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Bülent Alp Aydın’a göre galaktore tedavisinden önce tanı aşamasında gerekli tetkiklerin doğru yapılması oldukça önemli. Galaktore tanısı, prolaktin seviyesinin ölçülmesi, hastanın kullandığı ilaçların kontrol edilmesi ve süt bezlerinin kontrol edilmesi sonrasında konulur. Ayrıca bilgisayarlı tomografi ve MR filmi de galaktore tanısı için kullanılan laboratuvar tetkikleridir.

Hastadaki belirtiler değerlendirildikten sonra; tümör araştırması, hipofiz ve böbreküstü bezleri ile kadınlarda gebelik olup olmadığı kontrol edilir. Tüm bu testlerin ardından galaktore tanısı konulan hastalarda tedavi aşamasına geçilir.

Galaktore genellikle hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkar. Bu durumda ilaç tedavisi ile prolaktin seviyesinin referans değerlerine getirilmesi sağlanır. Hastanın hormonal tedaviye cevap vermemesi durumunda, psikolojik tedavi seçenekleri uygulanabilir. Galaktore, vücuttaki tümör nedeniyle kaynaklanıyorsa tümörün yok edilmesi için tedavi uygulanır. İlaç tedavisi, ışın tedavisi ya da ameliyat ile tümör yok edildikten sonra hastada galaktorenin devam edip etmediği kontrol edilir.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Cep Fabrika

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020