Gaz, yemek yeme ve sindirme sürecinin doğal bir sonucudur. Yetişkinler bu doğal süreci çoğu kez tolere edebilirken minik bebekler için durum pek öyle değildir. Bebekler doğduktan sonra dış dünyaya uyum sağlamaya çalışırken, beslenme ve sindirim konusunda da birçok yenilikle karşılaşır. Beslenme ve sindirme konusundaki yenilikler ve alışma süreci onlar için acı verici ve zorlayıcı olabilir.
Bebeklerin yaklaşık %20’sinde 4 aya dek görülen gaz problemi, hem bebekler hem de anne babalar için sıkıntı yaratabilir. Gaz probleminin birden çok sebebi bulunur. Bu sebeplerden biri bebeğin beslenirken doğru pozisyonda tutulmamasıdır. Yanlış pozisyondaki bebek süt ve mama alırken bol miktarda hava da yutar. Bu havanın yemekten hemen sonra çıkarılmaması bebeğe gaz problemi olarak geri döner.
Gaz probleminin bir diğer önemli sebebi ise annenin beslenme stilidir. Anne sütünde bebeğe gaz yapan yiyecekler hakkında bilgilenmek ve doğru seçimler yapmak, annenin sütü nedeniyle bebekte oluşacak gazı önlemeye yardımcı olacaktır. Anne sütünden bebeğe geçerek gaz sancılarına ve uykusuz gecelere sebep olan yiyecekleri birkaç başlık altında toplamak mümkündür.
Fasulye, bebeğe gaz yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alır. Fasulye ve mercimek gibi bakliyatlarda bulunan rafinoz adlı şeker sindirim sırasında yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de sıkıntılara sebep olabilir.
Sağlıklı besin olarak görülen brokoli ve karnabahar, konu gaz olunca temkinli bir şekilde yaklaşılması gereken yiyecekler arasında sayılabilir. Brokoli, gazın gelişim noktası olan kalın bağırsaklara dek sindirilmez. Ayrıca karnabahar ve brokoli sülfür bileşikleriyle de gaz problemine sebep olur.
Beyaz lahana ve Brüksel lahanası da sülfür bileşenleriyle öne çıkan yiyeceklerdir. Emzirme döneminde bu faydalı yiyeceklere biraz mesafe koyarak, beslenme düzeninde bunlara daha az yer vermek iyi bir fikir olabilir.
Kahve dışında kafein içeren tüm besinler, gazlı içecekler ve çikolata bebeğin hassas sindirim sistemi için ağır bir yük haline gelebilir. Anne sütünden bebeğe geçen kafein hem bebeğin boşaltım sistemini zorlar hem de bebeğin uyku düzenini etkiler.
Acılı ve baharatlı yemekler midedeki asit oranını yükseltir. Bu da anne sütüne yansıyarak bebeklerde hem gaz hem de şişkinlik hissi yaratır. Bebeğe anne sütü verildiği sürece acı soslardan, biber, soğan gibi çeşni ve baharatlardan uzak durmakta fayda vardır.
Birçok bebek ve yetişkin, inek sütünde bulunan proteini sindirmekte zorluk çeker. Bu nedenle emzirme döneminde kaçınılması gereken yiyecekler arasında inek sütü ve inek sütünden yapılan ürünler de bulunur. İnek sütü yerine badem sütü, hindistan cevizi sütü ve yulaf sütü gibi bitkisel sütler tercih edilebilir.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020