Diş buğdayı bebekler için düzenlenen bir partidir. Bebeğin diş çıkarmasıyla birlikte düzenlenen bu partide çeşitli gelenekler uygulanır.
Bu geleneğin ortaya çıkış sebebi ilk dişini çıkaran bebeğin dişlerinin buğday gibi güçlü, düzgün ve sağlıklı olmasını sağlamaktır. Kökeni eskilere dayanan bu adet günümüzde hala belli yörelerde uygulanmaktadır.
Diş buğdayı Anadolu’da birçok yörede uygulanan eski bir Türk geleneğidir. Bu gelenek bazı yörelerde Diş hediği ismiyle de anılmaktadır.
Geleneğe göre diş buğdayına çağrılan misafirlerin dişlerinin de düzgün, güzel ve sağlıklı olması gerekmektedir. Bunun yanında dişi ilk gören kişinin bebeği baştan ayağa donatması da geleneğin diğer bir unsurudur. Bazı yörelerde bu kişi dişi ilk gören olarak değil, diş buğdayı porsiyonunun altında gizlenen cevizi veya şekerlemeyi ilk bulan kişi olarak değişebiliyor.
Bebeğin dişlerinin ileriki yaşlarda sağlam olması, bebeğin hızlı bir şekilde büyümesi ve rızkının hep artması niyetiyle yapılan diş buğdayı genellikle aile arasında düzenlenir. Bu gelenekte ilk dişi gören hediye alır denilse de bu kişi anne ve baba değil akrabalardan biri olarak belirlenir.
Diş buğdayının yapılma zamanı tamamıyla bebeğin ilk dişini çıkarmasına paralel olarak gelişir. Bebeğin ilk dişinin çıkmasıyla beraber diş buğdayı hazırlıkları başlar.
Diş buğdayı yapımında öncelikle aşurelik buğday haşlanır ve soğuyarak ılık bir hal alması beklenir. Ilıyınca içine toz şeker ilave edilir, nar ve ceviz eklenerek güzel bir şekilde karıştırılır. İçerisine yüzük ya da boncuk benzeri objeler saklayanlar da bulunmaktadır. Bu objeleri bulanların bebeğe hediye alması gerekmektedir.
Diş buğdayı partisinde öncelikle diş buğdayına ismini veren buğdaylı karışım yapılır. Bunun yanında pasta, kek, börek, salata, kurabiye, çay ve meyve suyu gibi ikramlıklar hazırlanır. Diş biçiminde çeşitli objeler ya da kurabiyeler de kullanılabilir. Kurabiyelerin üzerine bebeğin fotoğrafı, bebeğin resminin buzdolabı magneti şeklinde tasarlanmış hali veya çeşitli süsler koyularak hediyeler hazırlanabilir. Pasta diş biçiminde yaptırılarak espri ve orijinal bir görünüm yakalanabilir.
Diş buğdayı geleneğinde bazı yörelerde bebeğin önüne bir örtü serilerek bu örtünün üzerine; kaşık – çatal, defter, top, tarak, makas, kitap, oyuncak, müzik aleti, fotoğraf makinesi gibi nesneler koyulur. Bebek bu nesnelerden hangisini seçerse ileride meslek seçimini bu obje doğrultusunda yapacağı düşünülür. Uygulanan diğer bir ritüel ise dişi çıkmış olan bebeğin üzerine buğday serpilmesidir. Bu ritüelin yapılma amacı da kalan dişlerin bir an önce çıkması içindir.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020