Adaçayı Nasıl Yapılır?

Ana Sayfa » Şifalı Yağlar & Bitkiler » Adaçayı Nasıl Yapılır?
Adaçayı Nasıl Yapılır?

0 Kişinin Defterine Ekli

123 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

adacayi-nasil-yapilir

Kış aylarında birçok insan sık sık hasta olur. Hele ki çocuklar sık sık nezle, grip, öksürük gibi kış hastalıklarına yakalanır. Çeşitli bitkiler ve bitki çayları sayesinde bu tip kış hastalıklarından kurtulmak mümkündür. Adaçayı, ıhlamur çayı, civanperçemi çayı, ısırgan otu çayı, nane limon çayı, zerdeçal gibi bitkilerin çayları kış hastalıkları ve soğuk algınlığı için oldukça şifalıdır. Hastalıkların kendi kendisine geçmesini beklemeyin, bu şifalı çaylar sayesinde sizde hastalıklardan kurtulun.

Yada hastalıklara yakalanmamak için, soğuk algınlıklarından kendinizi korumak için bu şifalı ve etkili çayları içebilirsiniz. Adaçayı da bu şifalı çaylardan biridir. Hastalıklardan kurtulmanıza ve hastalıklara kolay kolay yakalanmamaya yardım eder. Peki bu şifalı bitkilerden adaçayı nasıl yapılır, ne kadar sıklıkla içilmelidir? Oturma banyosu nasıl yapılır?

Adaçayı Nasıl Bir Bitkidir?

Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru toprakları sever. Tohumları nisan ve eylülde ekilir, güneşli yerlerde yetiştirilmelidir. Şifası kenarları tırtıllı, buruşuk görülen, açık yeşil yapraklarındadır. Haziran temmuz aylarında genellikle mavi mordan yeşilimsi beyaza kadar değişen renklerde çiçekler açan, ortalama 50 cm boyunda güzel kokulu bir bitkidir. Bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.

  • Adaçayı İçindeki Maddeler (Etken Maddeler)

Tanen, asit saponin, glikozitler, acı madde ve uçucu yağ taşımaktadır. Uçucu yağda tuyon, sineol, borneol, pinen maddeleri mevcuttur.

Adaçayı Halk Arasındaki Adı

Dişotu ve meryemiye olarak da bilinir.

  • Adaçayı Nasıl Yapılır?

Ada çayı yapmak için, 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve 5 dakika demlenir, süzülerek içilir. Kesinlikle kaynatılmamalıdır. Günde 1-2 bardak içilmesi tavsiye edilmektedir. İşte bu şifalı çayı yapmak, hazırlamak bu kadar kolaydır. Soğuk kış günlerinde bu şifalı bitkiyi aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz ve çayını yapabilirsiniz.

  • Adaçayı Gargarası Nasıl Yapılır?

2 kahve kaşığı kıyılmış yaprağı üzerine 150 ml kaynar su döküldükten sonra, üstü kapalı olacak şekilde 10 dakika kadar demlendikten sonra süzülür ve günde birkaç defa gargara yapılır.

  • Adaçayı Oturma Banyosu Olarak Nasıl Kullanılır?

İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece boyunca bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve banyo suyuna eklenir.

  • Adaçayı Zararları ve Yan Etkileri

Sürekli ve fazla miktarda kullanılırsa olumsuz etkileri görülebilir. Düşük yapma özelliğini arttırıcı bazı maddeler bulunması ve anne sütünün salgılanmasını azaltıcı maddeler içerdiğinden dolayı hamile ve emziren kadınların kullanılması sakıncalıdır. Hamilelikte (gebelikte) içilmemelidir. Ayrıca bazı kişilerde adaçayı kan basıncı (tansiyon) yükseltici etki yapabilir.

adacayi-gargarasi

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Cep Fabrika

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020