Bunun yanında tarım alanında özel olarka yetiştirilen bazı fidanlar özünden aşılıdır. Bu nedenle dikildikten sonraki yıllarda herhangi bir aşılama işlemine gerek duymaz ve daha hızlı bir şekilde meyve vermeye başlar. Fidan özünde aşılı bile olsa ileri ki zamanlarda isteğinize bağlı olarak aşılayabilir ve bu fidanın cinsini değiştirebilirsiniz. Günümüzde ağaç aşılama diye bir şey olmasaydı, dünyanın en kolay mesleği meyvecilik olurdu. Çünkü dikilen meyve fidanları herhangi bir bakım yapılmadan meyve verir ve her dikilen fidandan kolaylıkla meyve alınırdı.
Ağaç aşılamanın tabi bir başka nedeni de bulunmaktadır. Genellikle insanlar aşılama işlemini değişik fidanlardan değişik meyveler elde etmek için kullanırlar. Bunun için herhangi bir portakal ağacında oluşan Finike Portakallarını Vaşington cinsine değiştirebilirsiniz.
Ağaç aşılama, aslında doğrudan doğruya yabani ağaçlara yapılabilmektedir. Bu durumlarda bir yabani ağaca aynı familyadan olan bir başka ağaç aşılanabilir. Farklı familyalardan ağaçlar dikildiğinde yapılan aşılama işlemi başarısız olarak farklı sorunlar oluşabilir.
Ağaçlara göre aşılamalar:
- Şeftali ağacına: Kayısı erik ve badem ağaçları aşılanabilir.
- Ayva ağacına: Malta eriği ve muşmula aşılanabilir.
- Erik ağacına: Şeftali, kayısı ve badem aşılanabilir.
- Elma ağacına: Sadece armut aşılanabilir.
- Vişne ağacına: Sadece kiraz aşılanabilir.
- Ahlata ağacına: Armut, muşmula ve ayva aşılanabilir.
Bu meyveleri veren ağaçlara yapılan ağaçlara tabi farklı meyvelerde aşılabilir. Fakat aşıların tutma ihtimali düşeceği için başarısız sonuçlara ulaşılabilir.
Ağaç aşısı nasıl yapılır?
Ağaç aşısı yapılması için öncelikle uygun zaman olan ilkbahar ayının beklenmesi gerekmektedir. Öncelikle nisan ve mayıs ayları aşı için seçilmelidir. Bu ayların dışındaki zamanlarda yapılan aşılardan başarısız sonuçlar alınabilir. Ağaç aşılama tekniği ise şu şekilde yapılmaktadır.
Aşılama işlemi için öncelikle üzerinde göz bulunan bir dalcık üzerinde yapılmaktadır. Bu aşılar ise yarma, İngiliz usulü yarma olarak ayrılmıştır. Yapılacak aşı yarma aşısıysa bilek kalınlığındaki ağaçlar kesilir ve bu ağacın arası yarılır. Ağaç yarıldıktan sonra pürüzler bıçakla alınır. Daha sonra yarılan yere aşısı yapılacak olan ağacın uygun dalları yerleştirilir. Bunu yanında İngiliz usulü aşı ise kalem kalınlığında fidanlarda yapılır. Fidan kesildikten sonra üzerime bir çentik açılır ve aşı kalemine de aynı biçimde çentik yapılır. Bu çentikler karşı karşıya getirilerek birleştirilir. Bu şekilde üzeri sarılır.