İş arayışı dönemindesiniz ve tam olarak ne yapacağınızı bilmiyorsunuz! Oluşturduğumuz listede arzuladığınız işi elde etmek için uygulayabileceğiniz pratik yöntemler listesini inceleyebilir, iş arayışı zamanınızı alttaki maddeler ile değerlendirerek, ideal işi bulmak için şansınızı artırabilirsiniz.
1. Güncel Kariyer Yolunuzun Haritasını Çıkarın
Eğer para kazanacağınız ve size iyi gelecek bir iş istiyorsanız buraya düz bir yoldan ulaşılamayacağı fikrini kabul etmelisiniz. Kariyerler artık mezuniyet, staj, iş ve işte hızla yükselme gibi doğrusal bir yol izlemiyor. 22 maddenin ilki olan bu egzersiz size kendi yolunuzu keşfetmek ve hayallerinizdeki işi bulmak için güven vermek konusunda yardımcı olacaktır. Kariyer yolunuzu haritalandırarak halihazırda iyi gittiğinizi de göreceksiniz.
- 25 farklı kilometre taşının listesini çıkarın; sizi şu anda olduğunuz yere getiren ilişkiler, insanlar, işler ya da deneyimler.
- Kilometre taşlarınızla bir harita yaratın. Kilometre taşlarını kronolojik olarak birleştirin ve o sıradaki ruh halinize etkisini de not alın. Haritanızı beyaz bir tahtaya, büyük bir kağıda ya da bilgisayarınıza çizin.
- Rastgele 2 nokta seçin ve bu iki noktanın arasına 5 kilometre taşı daha eklemeye çalışın. Sizi bir adımdan diğerine geçiren insanlar ya da deneyimler gibi.
- Farklı renkte bir kalem seçin ve haritanın çeşitli yerlerine duygularınızı yazın. Son işinize başlamadan önce ve sonra nasıl hissediyordunuz? En son ne zaman bunalmış ya da tamamen tatmin olmuş hissettiniz?
- Haritanızı yeniden gözden geçirin. Bir sonraki adımınızı bilgilendirecek örneklerin, endüstrilerin, temaların ve ipuçların notunu alın.
- Kendinize sorun: Neyi tekrar etmek istiyorum? Neyi farklı yapmak istiyorum? Bundan ne öğrenmek istiyorum?
2. Linkedin Profilinizi Güncelleyin
Linkedin profiliniz işverenlerin ilk olarak gördükleri şeylerden bir tanesidir. İş arayışınız profilinizi tazelemek ile başlamalıdır ve bunun için de aşağıdaki adımları izlemeniz yeterlidir:
- Resminizi değiştirin. Resminizi değiştirmeniz yeni bir şeylere hazır olduğunuzun sinyallerini verecektir.
- En son pozisyonunuzda ne yaptığınız kısmındaki tarifi değiştirin ve yeni tarifiniz yapmak istediğiniz iş için doğru kişinin sizin olduğunu gösterecek mesajlar versin.
- Bir ya da iki arkadaşınızdan sizi inşa etmeye başladığınız yetenekler için onaylamasını isteyin.
- 1 saatinizi Facebook ve email listenizde yer alan kişileri Linkedin hesabınıza eklemeye ayırın.
3. Banka Ekstrenizi İndirin
Para hakkında düşünmek ancak yeterli bilginiz olmadığında korkutucudur. Bu adım finansal bilginizi toplamak ve analiz etmekle ilgilidir. Herhangi bir yargılama ya da değişiklik yapmak zorunda değilsiniz, sadece şu adımları izlemeniz yetecektir:
- Banka ekstrenizi indirin.
- Son 3 ayı inceleyin ve harcamalarınızı kategorilerine göre sınıflandırın; yiyecek, eğlence ve yaşamsal gereklilikler gibi.
- Her ay ne kadar, nasıl ve neler için para harcadığınızı analiz edin.
- Şimdi bir sonraki adım olan “ Paranızın Size Ne Kadar Süre Yeteceğini Keşfedin “ aşamasına geçebilir ve ardından “ Ne Kadar Kazanmanız Gerektiğine Karar Verin “ aşamasına göz atabilirsiniz.
4. Paranızın Size Ne Kadar Süre Yeteceğini Hesaplayın
Finansal durumumuz hakkındaki gerçeklerle yüzleşirsek gerekli bilgiye sahip olabilir ve kontrolü elimizde tutabiliriz. Bu da iş arayışımıza ivme kazandırabilir.
- Halihazırdaki işinizden ayrılmanız durumunda şirketin size herhangi bir tazminat ödeyip ödemeyeceğini ya da şirketten herhangi bir alacağınız olup olmadığını öğrenin.
- Banka ekstrenize bakın ve harcama alışkanlıklarınızı iyice düşünüp taşının.
- 3 farklı periyot belirleyin: kısa, orta ve uzun. Bunu elinizdeki paraya göre belirleyeceksiniz.
- Her bir senaryo için bütçe planı yapın.
- Tüm olasılıkları, iş arayışınızdaki ivmeyi, arzunuzu ve ne kadar risk alabileceğinizi göz önünde bulundurarak tüm seçenekleri tartın. Doğru işi bulmak için uzun bir süreye mi ihtiyacınız var, yoksa 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde bu işi bulabileceğinizi mi düşünüyorsunuz?
- Bütçenizi göz önünde bulundurarak kendinize bir yol çizin. Belirlediğiniz süre doğrultusunda harcama alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir.
- Nerede olduğunuzu yeniden değerlendirmek için takvimde bugünden itibaren 3 hafta sonrasının tarihini işaretleyin ve sonra bu egzersizi tekrar yapın. Bu tarih gelene kadar bütçe konusunu düşünmeyin. Tarih geldiğinde, bütçenize sadık kaldınız mı kontrol edin. Riski gözünüzde büyütmüş müsünüz yoksa eksik mi hesaplamışsınız? Kendinizi yargılamayın, sadece durumu değerlendirin. Şu anda elinizde olan paraya göre planınızı güncelleyin, bir karar verin ve harekete geçin.
5. Sizinle Aynı Durumda Olan Bir Arkadaşınızı Bulun
İş arayış sürecinizde birçok kişiyle karşılaşacaksınız ve bunlardan bazıları sizinle aynı durumu paylaşacak. Durumunuz her ne olursa olsun sizinle aynı pozisyonda olan ve aynı süreçleri yaşamakta olan birisini bulabilirsiniz.
Bu kişiyi bulunca onunla her 2 haftada bir görüşme ayarlayın ve bu görüşmelere her ikiniz de aradığınız işi buluncaya kadar devam edin. Görüşmeleriniz sırasında ise şunları yapın:
- Size ulaşan tüm tavsiyeleri paylaşın.
- 2 hafta boyunca kimlerle karşılaştığınızı ve ne gibi etkinliklere katıldığınızı konuşun.
- Konu hakkında uzman kişilerden edindiğiniz notları karşılaştırın.
- Hedeflerinizi birbirinizle paylaşın.
6. Başarılı Bir Kariye Sahip Kişiler Hakkındaki Makaleleri, Röportajları ve Hikayeleri Okuyun
Başarılı bir iş kadını ya da iş adamı hakkında yazılmış bir makaleyi ya da bu kişilerden birisiyle gerçekleştirilmiş bir röportajı okumak size ilham verebilir. İlginizi çeken kişileri sosyal medyadan takip edebilirsiniz. Hayallerini gerçekleştirmiş kişileri görmek sizin de hayallerinize inanmanıza yardımcı olabilir.
7. Size İlham Verecek ve Bilginizi Arttıracak Kitaplar Okuyun
Hayalinizdeki sektörle ve başarılı firmalarla ilgili ya da ilham verici kişilerin yaşamları hakkındaki kitapları okuyabilirsiniz.
Amacımı Bulmak
8. Tek Başınıza Seyahate Çıkın
Tek başınıza çıkacağınız bir seyahat sayesinde amacınız hakkında bazı bakış açıları kazanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ise seyahatinizi planlamak ve seyahatiniz süresince teknolojiden mümkün olduğunca uzak kalmak.
9. Hayalinizdeki İşi Tarif Edin
Nasıl bir ofiste çalışmak istiyorsunuz? İş gününüz nasıl geçsin ve iş sonunda kendinizi nasıl hissetmek istiyorsunuz? Çok para kazanmak mı önceliğiniz, yoksa sevdiklerinizle yeterli zaman geçirmek mi? Kendi önceliklerinizi göz önünde bulundurarak soruları arttırabilirsiniz.
Bunalmış Durumda Mısınız?
10. Beş Kişiye Yardımcı Olun
İnsanlara elinizden geldiği ölçüde yardımcı olmak muhteşem bir beceridir ve aynı zamanda size iyi de gelir. Yaptıklarınız çok büyük şeyler olmak zorunda değildir, ilgili ve faydalı olması yeterlidir.
- 5 tane makale, fırsat ya da iş ilanı bulun ve bunları son iki sene içerisinde tanıştığınız, faydası dokunacağını düşündüğünüz kişilere gönderin.
- Bu kişilere kısa emailler atın ve bu maillerde bu yazıyı bulduğunuzu, aklınıza o kişinin geldiğini yazın. Ve kendisi hakkında haber almaktan mutlu olacağınızı da ekleyin.
Böylelikle hem bu kişilerle tekrar iletişime geçmiş olacak; hem de doğru kişiyle doğru bilgiyi doğru zamanda paylaşarak, o kişinin hayatında büyük bir değişiklik yaşanmasına da yardımcı olacaksınız.
11. Bunaldığınızda Bunları Yapabilirsiniz
İş arama süreci stresli olabilir. Bu süreçte ikileme düşmek, güven kaybı yaşamak ya da motivasyonunuzu kaybetmek gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Stresli, sinirli, umutsuz ya da depresif bir haldeyseniz aşağıdakileri yapabilirsiniz:
- 7 saat uyuyun.
- Sağlıklı şeyler yiyin.
- Egzersiz yapın.
- Kendinizi sevdiğiniz bir şeyle ödüllendirin.
Bu egzersizi 1 hafta boyunca yapın ve değişimi gözlemleyin.
Yeni Beceriler Edinmek
12. Yeteneklerinizi Listeleyin
Yeteneklerinizin neler olduğunu bilmek önemlidir.
- Bütün yeteneklerinizi bir kenara yazın.
- Hangi konularda iyisiniz ve neleri yapmayı seviyorsunuz?
- Hangi ortamlar yeteneklerinizi göstermenize imkan sağlıyor? Ofiste çalışmayı mı, dışarıda olmayı mı, yoksa evden çalışmayı mı tercih ediyorsunuz? Tek başınıza çalışmayı mı, grup içerisinde çalışmayı mı tercih ediyorsunuz? Şu anda yaşadığınız yerde mi çalışmak istersiniz, yoksa başka bir yere taşınmak ve orada çalışmak mı istersiniz?
13. Öğrenmek İstediğiniz Şeyleri Listeleyin
Öğrenmeniz gereken şeyleri listeleyin ve bunları nereden öğrenebileceğinizi araştırın.
14. Kitapçık Hazırlayın
Birçok makale, haber ya da röportaj okuyoruz. Ama genelde bir süre sonra çoğunu unutuyoruz. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- Bir kutu edinin ve bu kutuyu masanıza yakın bir yerde tutun.
- İlginizi çeken, tutkularınızla alakalı olan her türlü makaleyi kesin ve kutunun içerisine koyun. İnternette ilginizi çeken makalelerin linklerini de oluşturduğunuz bir dosyaya kaydedin.
- Birkaç ay sonra kutunuzu alıp bir fotokopiciye gidin. Elinizdeki tüm kağıtların aynı ölçülerde fotokopisini çektirin. Bilgisayarınızdaki makaleleri de print etmeyi unutmayın. Makaleleri dilediğiniz şekilde organize ettikten sonra kaplatarak kitap haline getirtin.
- Sıkıldığınızda, ilhama ihtiyaç duyduğunuzda kitabınızı elinize alın ve dilediğiniz kısımları okuyun, üzerine notlar yazın.
15. Bir Kursa Kaydolun
Dilediğiniz işe ulaşmak için ihtiyacınız olan yetenekleri ve de güveni kazanabileceğiniz çok sayıda kurs vardır. Siz de size uygun olan ve portföyünüze ekleyebileceğiniz bir kursu seçebilirsiniz. Eğer dilerseniz ücretsiz online kurslara da göz atabilirsiniz.
Network(Ağ) Kurma
16. Kariyerinize Faydası Dokunabilecek Kişilerle Tanışmak
Dilediğiniz işe ulaşmak için önemli olan şeylerden bir tanesi de doğru kişiyi bulmak ve onunla iletişime geçebilmektir. Elbette bunu yaparken dayatmacı olmamaya dikkat edilmelidir.
- Tanışmak istediğiniz bir kişiyi seçin.
- Bu kişiyi Linkedin, Instagram ve Facebook gibi yerlerde aratın ve ortak arkadaşınız olup olmadığını bulmaya çalışın.
- Direkt bağlantı bulamazsanız, bu kişiye yakın olan kişileri belirleyin. Aynı süreci bu kişiler için de takip edin.
- Tanışmaya çalıştığınız kişiyle ilgili geniş bir sosyal ağa ulaşıncaya dek devam edin.
- Eğer bu kişinin mail adresine ulaşmayı başarırsanız ona kendileriyle tanışmayı neden istediğinizi anlatan bir email atın. Linkedin’den irtibata geçmekten kaçının, çünkü büyük ihtimalle göz ardı edilirsiniz.
17. Katılacak 3 Etkinlik Seçin
Bu sene katılacağınız 3 etkinlik seçin. Yeni bir endüstriye girmenize yardımcı olacak, kişisel gelişiminizi destekleyecek ve size ilham kaynağı olabilecek etkinlikleri seçmeye çalışın. Seçiminizi yaparken aşağıdakileri göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Çok iyi olacağını duyduğunuz ve istediğiniz kişilerle tanışmanıza olanak sağlayacak bir etkinlik olabilir. Ancak bu etkinliğe gitmek için tüm kaynağınızı tüketmeniz gerekecek ve 1 sene boyunca başka bir etkinliğe katılamayacaksanız, bunu yapmayın. Doğru kişilerle tanışmanın yolu mümkün olduğunca fazla etkinliğe katılmaktır.
- Her etkinliğin işinize yaramayabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Birkaç etkinliğe katılırsınız ve bunlardan sadece bazıları işinize yarayabilir. Bu bakış açısıyla etkinlikten beklentiniz daha az olur, daha rahat olursunuz, gerçek ilişkiler kurabilirsiniz ve ihtiyacınız olanı elde edebilirsiniz.
18. Şirket Listesi Yapın
Çalışmak istediğiniz, size bir şeyler katacağına inandığınız, öğrenmek istediklerinizi öğrenmenize yardımcı olabileceğini düşündüğünüz, yeteneklerinizi geliştirmenize ve yeni yetenekler edinmenize destek olabilecek şirketleri listeleyin.
Ne Yapacağınızı Bilemiyor ve Kendinizi Çıkmazda Mı Hissediyorsunuz?
19. Konusunda Uzman Olan Kişilerden Tavsiye Alın
Kariyerinizi şekillendirirken tavsiye almanız oldukça önemlidir. Birisinden tavsiye istemek o kişinin kendisini önemli hissetmesini ve doğru bir kariyer yolu izlediklerini anlamalarını sağlayacaktır. Tavsiye istemek aynı zamanda sizin de düşünüşünüzü berraklaştıracak ve kendinize daha farklı açıdan bakmanıza yardımcı olacak kişilerle iletişime geçmenize yardımcı olacaktır.
- Tavsiye almak istediğiniz kişiyi seçin.
- Bu kişiye kısa bir mail atın ve bu mailde kendilerine neden saygı duyduğunuzu, kariyer yollarını neden ilginç bulduğunuzu anlatın. Onlardan yarım saatlik bir görüşme talep edin ve bu görüşmenin amacının onların tavsiyelerini almak olduğunu söyleyin.
- Bu kişiden bir şey istemediğinizi unutmayın. Para, iş ya da ağınızı genişletmek gibi bir amacınız yok. Tek istediğiniz bu kişinin dürüst tavsiyeleri.
- Görüşmeye spesifik sorularla gidin. Kariyer yolunuz çok ilgi çekici, sizce benim de böyle bir kariyere sahip olabilmek için bir sonraki adımım ne olmalı? Siz benim yaşımdayken bu gibi sorularla nasıl başa çıkabildiniz? Sizin gibi olmak için şu an ne yapıyor olmam gerekiyor? gibi.
- Sorularınızı sorun ve dinleyin.
20. Beş Yakın Arkadaşınıza İş Arayışınızdan Bahsedin
Arkadaşlarınıza iş arayışınızda olduğunuzu belirten mailler atarak onları da iş arama sürecinize dahil edebilirsiniz.
- 5 yakın arkadaşınızı seçin.
- Bu arkadaşlarınıza mail atın ve mailinizde yeni bir iş arayışınızda olduğunuzu anlatın.
- Önerilerini ve düşüncelerini paylaşmalarını isteyin.
- Geri dönüşleri değerlendirin.
- Eğer bu yöntemin faydası olduğunu düşünürseniz farklı bir 5 kişiye daha mail atın.
İşlere Başvurma
21. Çalışmak İstediğiniz Şirkete Email Atın
Kariyer siteleri elbette bir seçenek ama bunun yerine farklı bir yol izleyebilir ve çalışmak istediğiniz şirkete bir email atabilirsiniz. Emailinizi oluşturmanız için izlemenizi tavsiye edebileceğimiz adımlar ise şöyle:
- Şirketler gerçek becerisi olan kişilerle çalışmak isterler. Eğer becerileriniz yoksa da yeni beceriler edinmelisiniz. Yalnız bu kısma öğrenmeye açığım, liderlik becerim var gibi şeyler değil; daha etkileyici ve daha spesifik şeyler eklemelisiniz.
- Şirketin misyonuna faydanızın dokunacağını gösteren bir paragraf ekleyin. Sektörün liderleriyle yaptığınız röportajlar, 5 yıl önce yaptığınız gönüllü olarak katıldığınız bir organizasyonda yaptıklarınız gibi şeyleri ekleyebilirsiniz. Önemli olan bu şirketin misyonuna bir katkınız olacağını kanıtlamanız.
- Mailinizi kendileriyle görüşmek istediğinizi dile getirerek noktalayın.
Elbette böyle bir maili yazabilmeniz için gerçekten maildeki becerilere sahip olmanız ve şirketin misyonuna faydanızın dokunması gerekir. Eğer bu şirket için yeterli becerilere henüz sahip değilseniz ya da henüz misyonlarına fayda sağlayabilecek durumda değilseniz; kendinizi geliştirmeye, becerilerinizi arttırmaya, ağınızı genişletmeye, sektör liderleriyle iletişim kurmaya ve etkinliklere katılmaya devam edin.
22. Ne Kadar Kazanmanız Gerektiğine Karar Verin
Bu kısım herkese göre değişir. Siz de aşağıdaki soruları kendinize sorarak bir karar verebilir ve bir işe başvuracağınız zaman bu kısmı da göz önünde bulundurabilirsiniz.
- Aylık ödemelerinizin tutarı nedir?
- Rahat edeceğiniz ve mutlu olabileceğiniz bir evin kirası için ne kadara ihtiyacınız var?
- Arkadaşlarınız ortalama ne kadar kazanıyor?
- Size göre sizin yaşınızda, başarılı bir çalışan ne kadar kazanmalı?
- Ne kadar maaş sizin için yeterli olabilir? Bu fikre nasıl ulaştınız?
- Ne kadar maaş size göre çok az olacaktır?
Son Olarak
Umarız bu yazı sizin için bir ilham kaynağı olabilir ya da size farklı bakış açıları kazandırabilir. İş arama süreci stresli ve zor bir süreçtir. Herkes kendisi için en iyi işi ister ve bu işe ulaşabilmek için de çeşitli yollar izler. Sizinle paylaştığımız tavsiyeleri göz önünde bulundurarak siz de arzuladığınız işe ulaşabilir ya da en azından ulaşmak için elinizden geleni yapabilirsiniz.