- Aşı kalemleri alınırken hava sıcaklığının sıfırın üzerinde olması gerekir,
- Aşı kalemleri daima iğne yapraklı, yeşil bitkilerden elde edilmelidir.
Aşılama Teknikleri nelerdir?
Kalem aşısı; İlk bahar aylarında yapılan bu tür aşı anaç üzerinde taze kesilmiş kalem yeriyle, taze kesilmiş kalemin kambiyum bölgeleri (anaç ve kalemin kesilmiş canlı bölgesi) üst üste gelecek şekilde sıkıca temas ettirilmesi sonucu anaç ve kalem arasında sıkı bağlantı kurulması ile kalem aşısı meydana gelir. Kalem aşısı teknikleri ayrıca Gaga aşısı, Çoban aşısı, Dikicili aşı (İngiliz aşısı), Yarma aşı, Köprü aşı, Kakma aşı Kenar aşı, Kemer aşı şeklinde kendi arasında ayrılır. Bunların uygulanış şekli birbiri ile benzerlik taşır.
Bunlardan Dikicili aşı uygulaması yapmak için 1-1,5 cm arasında anaçlar kullanılır. Anaç ve kalem kalınlığı aynı olmalıdır. Anaç üzerine 2-5 cm arasında dilcik, kalem üzerine de aynı uzunlukta düzgün pürüzsüz çıkıntı yapılır. Bunlar iç içine sokulur, iyice macunlanır, sarılır ve sıkıca bağlanır.
Kenar aşısı ise; yan aşı olarakta isimlendirilir. Temel mantık, kalem kendinden kalın bir anaç üzerinde açılan çentiğe sokulur, çentik ve kalem girinti çıkıntıları yukarıda ki gibidir. Oldukça değişik şekiller de uygulaması vardır.
Göz aşısı; iki çeşit göz aşısı vardır, bunlardan flüt göz aşısı yama aşısı gibidir. Anaçtan çıkarılan kabuk kalemin, diğer aşılanacak bölümü tam saracak şekilde alınmasıdır. Yongalı göz aşısı ise; İlk bahar da ağaçlara su yürümeden hemen önce su yokluğundan dolayı ağaç kabuklarının kolayca ayrıldığı dönem de yapılır. Anaç bölge kabuğunda açılan T bölgesine diğer kalem kabuğun yerleştirilerek macunlayıp sarılması ilkesine dayanır.