Yetişkin insanlar gibi bebeklerin de birçok sağlık problemi olabilir. Bebekler şikayetlerini dile getiremedikleri için onların hareketlerinin iyi izlenmesi ve herhangi bir sağlık problemleri olup olmadığının gözlenmesi gerekir. Bebeklerin karşılaştığı rahatsızlıklardan bir tanesi de reflüdür. Bebeklerde reflü bir veya birden fazla sebep yüzünden görülebileceği gibi her yaşta görülen reflünün sebebi de ayrıdır. Bu makalede bebeklerde reflü neden olur, bebeklerde reflü belirtileri nelerdir gibi sorulara yanıt verecek ve bebeği reflü olan annelere tavsiyelerde bulanacağız.
Yetişkin hastalığı olarak bilinen reflü, bebeklerde de sıkça görülür. Bebeklerin, vücudu ve organsal işlevleri yeni gelişmeye başladığı için bebekte reflü şikayetleri görülebilir. Halk arasında mide yanması olarak da bilinen bu sağlık problemi, bebeğin rahatsız ve huzursuz hissetmesine neden olur. Gıdaların mideye geçişine izin veren kapakçık mekanizmasının bebeklerde yeterince çalışmıyor olması ve bebeğin genelde yatar pozisyonda olup sıvı gıdalarla beslenmesi bu rahatsızlığa yol açar.
Bebeklerin hasta olup olmadığını anlamak onları iyi gözlemlemekten geçer. Reflü rahatsızlığının da diğer tüm hastalıklar da olduğu gibi bazı belirtileri vardır. Bunlardan bir tanesi kusma durumudur. Bebeklerin çoğunda mama yedikten veya süt emdikten sonra kusma görülür. Bu durum bebeğin direkt reflü olduğunu göstermemesine rağmen, eğer belirtiler sık sık yaşanıyorsa bebekte reflü hastalığından şüphelenilebilir.
Reflünün diğer hastalıklarla benzer belirtileri olduğu için reflü sık sık başka hastalıklarla da karıştırılabilir. Bebeğin sık kusmasının dışında geçmeyen üst solunum yolu iltihapları, ses kısıklıkları, hırıltı ve öksürük de reflü ihtimalini güçlendiren belirtilerdir. Bebek bu belirtilerden birini veya birkaçını gösteriyorsa bir doktora başvurulmalıdır.
Reflü hastalığı bebeğe rahatsızlık veren bir sağlık problemi olsa da bazı önlemlerle bebek rahatlatılabilir. Ayrıca bu hastalığın tedavisi de mümkündür. Reflü olan bebeğin şikayetini azaltmak ve onu rahatlatmak için derlediğimiz 10 madde şu şekilde sıralanıyor…
• Bebeğin beslenme ve çevre koşulları düzenlenmelidir. Bebeği sol yan pozisyonda yatırmak ve yatak başını yaklaşık 30 derece yükseltmek yararlı olacaktır.
• Eğer bebekte reflü şüphesi varsa bebek çok iyi takip edilmelidir. Bebekte kusma sıklıkları ve kilo artışı düzenli olarak gözlenmelidir. Buna göre yeni bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
• Bebekler beslenme esnasında hava yuttukları için gaz problemi yaşarlar ve bu da reflüyü tetikler. Bebekler sık aralıklarla beslenmeli ve beslendikten sonra gazları alınmalıdır.
• Yalancı emzik kullanımı ile bebeğin tükürük salgılaması ve bağırsak hareketlerinin artması da reflü şikayetini azaltan bir diğer etkendir.
• Anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü daha az görülür.
• Bebeğin inek sütüne alerjisi olup olmadığı belirlenmelidir. Eğer varsa inek sütünden uzak durulmalıdır.
• Her hastalıkta olduğu gibi sigara da reflünün baş düşmanlarından bir tanesidir. Ev ortamında sigara kullanılmaması bebeğin reflü şikayetlerini azaltır.
• Reflüyü arttıran gıdalar ve içecekler belirlenmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır.
• Akşam yemekleri bebek uyumadan en az 2 saat önce yedirilmelidir. Bebek beslendikten sonra hemen uyutulmamalıdır. Öğün miktarları az tutulmalı ve bebeğin kilosu korunmalıdır.
• Bebeğe rahat kıyafetler giydirilmelidir. Sıkı kıyafetler bebeğin karnına baskı yapacağı için reflü şikayetinin artmasına ve dolayısıyla bebeğin rahatsız hissetmesine yol açar.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020