Çemen Otu Nasıl Yetiştirilir

Ana Sayfa » blog » Çemen Otu Nasıl Yetiştirilir

cemen-otu-nasil-yetistirilir

Çemen Otu Yetiştiriciliği

Çemen çok eskiden beri bilinen bir kültür bitkisidir. MÖ. 2500 yılından beri yetiştirilmektedir. Çin den Akdeniz’e geniş bir alana yayılmıştır. Trigonella cinsi çoğu Akdeniz ve Doğu’da olmak üzere elli kadar tür içermektedir. Ancak trigonella foenun graecun L. türünün kültürü yapılmaktadır.

Ülkemizde de Trakya, Marmara, Orta, Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ankara, Konya, Tokat, Afyon, Kahramanmaraş gibi illerde tarımı yapılmaktadır.

Orta ve Güneydoğu Anadolu’da, tohumları için yetiştirilir. Çemen bitkisinin tohumları iç piyasada çeşitli amaçlar için kullanıldığı gibi aynı zamanda ihracatı da yapılmaktadır.

Bugüne kadar ülkemizde bu kültür bitkisinde bir çeşit ıslah edilememiş, üreticiler tohumluklarını kendi ürünlerinden karşılamışlardır. Bitkinin yetiştiriciliğinde yazlık ekim yapılmakta ve bu da verim azalmasına sebep olmaktadır.

Çemen Otu Faydaları Nelerdir

Balgam sökücü etkisiyle bilinen çemen otu faydaları sadece bununla sınırlı olmayan bir bitkidir. Göğüs ağrılarını hafifleten ve anne sütünü arttıran çemen otu en şifalı bitkilerin başında gelir. Bu yazımızda çemen otu nedir, çemen otu faydaları nelerdir ve çemen otunun günlük yaşamda sağladığı faydalı bilgileri okuyabileceksiniz. Çemen deyince belki de akıllara ilk gelen kahvaltılık sos ya da pastırma olsa da çemen aslında bir ot çeşididir. Çemen otu ülkemizin iklim şartlarında yetişebilen ve sıklıkla bir ot çeşididir.

Çemen Otu Nedir

Baklagiller ailesinden gelen çemen otu bitkisi yaklaşık 100 cm’ye kadar uzayabilir. Sulak alanlarda daha rahat yetişen çemen otunun çiçekleri beyaz renktedir. Ülkemizde de kullanılan çemen otu Avrupa ve Güney Asya ülkelerinde de sıklıkla kullanılır. Özellikle Güney Asya ülkelerinde cinsel gücü arttırıcı olarak kullanılan çemen otu ülkemizde pastırma yapımında ve baharat olarak kullanımı tercih edilir. Çemen otunun kullanım alanlarından birisi de yapraklarının salatalarda ve yemeklerde kullanılmasıdır. Tek başına acımsı bir tadı olan çemen otu genellikle farklı baharatlarla karıştırılarak çeşni olarak da tüketilir.

Çemen Otu Faydaları Nelerdir

Çemen otunun sağlık için olan faydaları içerdiği vitamin ve minerallerden gelir. Çemen otunda kalsiyum, C vitamini demir, fosfor, tiamin ve niasin gibi faydalı mineral ve vitaminler içerir. Çemen otu tohumunda diosgenin, gitogenin, yamogenin ve tigogenin gibi faydalı bileşenler bulunur.

Öksürüğü Keser ve Balgam Söktürücüdür; Kış aylarında soğuk algınlığı ile oluşan öksürüğün kesilmesi için şifalı bitki kaynaklarından olan çemen otudur. Çemen otu içeriğinde bulunan musilaj hem boğaz ağrısını hem de öksürüğün kesilmesini sağlar. Musila maddesinin bir diğer olumlu etkisi de balgam söktürücü etkisi olmasıdır.

Sindirim Sistemi; Çimen tek başına tüketildiğinde acı bir tada sahiptir. Bilindiği üzere acı tadı olan baharatların sindirim sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Çemen otu sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur ve kabızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların azalmasını sağlar.

Çemen Otu İltihap Gidericidir; Çemen otunda bulunan bileşenler Antienflamatuar etkisi gösterir ve vücuttaki iltihabın dışarı atılmasını sağlar. Mide ve sindirim sisteminde oluşan iltihabın atılması için çemen otu olumlu etki gösterir. Çemen otu; mide ve sindirim sisteminde oluşan yaralardan kaynaklanan iltihapların geçmesini ve yaralarında iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Kanserle Savaşır; Çağımızda pek çok sebepten dolayı farklı kanser türleri meydana gelmektedir. Kanserden korunmak için doğru ve sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Bol antioksidan içeren besinlerin tüketimi kanserli hücrelerin oluşum riskini azaltır. Bu besinlerden birisi de çemen otudur. Bol antioksidan almak için çemen otu yaprakları salata ve çorbalarda kullanılabilir çemen otu tohumundan elde edilen çeşniler yemeklerle birlikte tüketilebilir.

Saç Bakımı; Saç tellerinin güçlenmesi ve dökülmelerin önlenmesi için kimyasal bakım ürünleri tercih edilirken, uzun vadede fayda sağlayamayan bu ürünlerin yerini bitkisel tedaviler almıştır. Çemen otu su içinde kaynatılarak elde edilen çemen ot suyu saç diplerine ve saç uçlarına sürülerek saçların daha güçlü olmasını sağlar ve saç dökülmelerini önler.

İştah Açıcıdır; Çemen otu doğal bir acıdır ve acıya etkisini veren saponin bileşenleri çemen otunda da bulunur ve bu madde iştah açar.

Cinsel Gücü Arttırır; Doğal afrodizyak olan çemen otu eski çağlardan beri özellikle Güney Asya ülkelerinde cinsel gücü arttırıcı olarak kullanılır. Cinsel gücü arttırmak için günde 2 bardak çemen otu çayı içilmesi yeterli olacaktır.

Çemen Otu Diğer Faydaları

Çıban ve yaraların iyileşmesini sağlar.

Kan şekerini dengeler.

Anne sütünün artmasına yardımcı olur.

Adet Kanamalarını düzenler.

Vücudu güçlendirir.

Sivilce ve aknelerin geçmesin sağlar.

Çemen Otu Göğüslerde Nasıl Kullanılır

Çemen otunun faydaları arasında göğüsleri dolgunlaştırması da vardır. İlk duyulduğunda kulağa farklı gelebilir. Ancak çemen otu göğüslerde büyütücü etki gösterir. Çemen otu östorjen hormonuna yakın bir madde olan diosgenin bileşeni içerir. Östrojen hormonu kadınlar için faydalarından birisi de göğüslerde su tutulmasını sağlamasıdır. Bazı hormon ilaçları östrojen içerir ve kadınlar bu ilaçları kullandıktan sonra göğüslerinde büyüme oluştuğunu ifade eder. Çemen otu içerdiği östrojen bileşeni ile göğüslerin doğal olarak büyümesini sağlar. Çemen otunu göğüslerde kullanmak için aktarlardan satılan çemen otu tozu birkaç damla zeytinyağı ile karıştırılır ve göğüslere masaj yapılarak uygulanır. Etki görmesi için düzenli olarak uygulanması gerekir.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Cep Fabrika

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020