Çınar ağacı ülkemizde doğal olarak yetişebilen bir ağaçtır. Çınar ağacının dünyada 6 – 7 türü bulunmaktadır. Yaklaşık 40 metre kadar boylanabilme özelliğine sahip ender ağaç türündendir. Çok geni tepeli, boylu, kalın dallı ve çok uzun ömürlü ağaçlardır. 500 yıl kadar yaşayabilen çok özel bir ağaçtır. Akarsu boylarında ve dere yataklarında yetişen, hızlı gelişebilme özelliğine sahip, sürgün verme yeteneği yüksek türlerdir. Dallar kalın ve uzundur. Yapraklar 3-5-7 lobludur. Yapraklar dal üzerinde almaçlı dizilmiştir. Meyveleri küre biçiminde, büyük ve uzun saplıdır. Kabuk önceleri düzgün, parlak, sarımsı ya da yeşilimsi boz renklidir.
Çınarlar gevşek, derin yapılı, besin maddesince zengin yapıda, nemli karakterli toprakları sever. Özellikle akarsu kıyılarında iyi gelişme gösterirler.
Üretimleri genellikle tohumla yapılır. Tohumlar kış boyunca toplanmayıp ağaç üzerinde bırakılır. K sonu ilkbaharda toplanarak ekilir. Eğer mutlaka sonbaharda tohum atılacaksa, tohumlar topladıktan sonra 4 derecede katlamaya almalıyız.
1 – BATI ÇINARI
Ülkemizde rahatlıkla yetişebilmektedir. Besince zengin, nemli topraklarda iyi gelişir. Kireci sevmez. Ağır balçık ve killi topraklarda çok daha iyi gelişim gösterir. Az da olsa tuza dayanıklıdır. Ilıman iklim bitkisidir. Kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Tohumlar 1 cm uzunluğunda, 2-3 mm genişliğinde kalın ve uzun kıl demetleri ile donanımlıdır. Bunlar uçarak uzaklaşır. Tohum verme yaşı bir ağacın yaklaşık olarak 12 ile 20 yılda başlar. Hızlı büyüyen bir yapıdadır. 30-40 m boylanabilir.
Kuvvetli yan köklere sahiptir. Meyveleri ilkbahara kadar dalda kalır. Çiçeklenmesi mart sonu gibidir. Yaz yeşili yapraklar 10 – 20 cm uzunluğunda, 3-5 loblu, uçlar sivridir. Dal üzerinde yapraklar almaçlı dizilmiştir ve sonbaharda kahverengini alır.
Tohum ile üretilir. Kış sonunda toplanan meyveler ufalanarak tohumlar ayrıldıktan sonra kumla karıştırılarak ilkbaharda doğrudan ekilir. Çelikle üretiminde hormon kullanılmalıdır.
2- DOĞU ÇINARI
Ülkemizin tüm bölgelerinde, sahil ve akarsu kıyılarında bolca yetişir. Derin, taze ve verimli topraklarda çınar ağacının gelişimi çok iyi olmaktadır. Kumlu, çakıllı , kireçli topraklarda yetişmeye uygundur. Diğer türlere nazaran şiddetli donlardan zarar görür. Genelde ılıman iklimleri seven türdendir. Bu yüzden de nem isteği oldukça yüksektir. 25- 30 metre kadar boylanabilir. Hızlı büyüyebilme özelliğine sahiptir. Çiçeklenmesi genelde mayıs gibi olmaktadır.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer İçeriklerSitemizdeki benzer içerikleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020