Cv Hazırlama Teknikleri

Ana Sayfa » blog » Cv Hazırlama Teknikleri

CV Nedir? CV, bireyin çalışma yaşamı ile ilgili bilgilerini, düzenli ve özet bir şekilde işverene sunmasına yarayan yani kısaca bireyi işverene tanıtan bir araçtır. Cv bilgilerimiz bize iş bulmaz bizim görüşmeye davet edilmemizi sağlayan özgeçmiş hazırlama aracıdır ama İş hayatında Özgeçmiş kelimesini yerini alır CV. Latincede hayatın yönü anlamına gelen Curriculum Vitae kelimesinin kısaltılmış halidir. CV profesyonel iş yaşamında, part-time, full-time ve dönemsel iş ve staj başvurularında kullanacağınız ve sizi mülakata kadar götürebilecek özgeçmiş bilgilerinizi içeren bir belgedir. Bizim için neler yapabilir? Bilgi ve yetenekleri nelerdir? Kişisel özellikleri, değerleri nelerdir? Özellikleri işin gerektirdiği özellikler mi? Özgeçmişiniz bu tür sorulara cevap verebiliyor nitelikte olmalıdır. Kısacası, özgeçmişiniz işverenlere; Ben bu işi yapabilirim. Ben bu işi istiyorum. Ben bu işe ve firmaya uyum sağlayabilirim mesajlarını verebiliyor olmalıdır.

Cv ya da özgeçmiş genellikle kurumsal firmaların insan kaynakları departmanlarının iş için açık pozisyonlarda işe alınacak elemanları belirlemek için görüşme öncesinde fikir sahibi olabilmek adına istedikleri dokümanlardır. Bu yazımızda cv hazırlama teknikleri ve bir cv’de yer alması gereken bölümler hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

İnsan kaynaklarında iş görüşmesi yapan çalışanlar özellikle büyük kurumlarda her gün yüzlerce cv’yi değerlendirmeye almaktadır. Bu cv’ler arasında sizinkinin ön plana çıkmasını istiyorsanız aşağıdaki bazı basit uygulamalarla bunu başarabilirsiniz.

Bir Cv’de Yer Alması Gereken Bölümler

Bir cv özgeçmişinizle birlikte iletişim bilgileri, eğitim, iş tecrübesi ve nitelikler gibi bölümlerden oluşmalıdır. Cv esas olarak özgeçmişin daha detaylı versiyonudur. Özgeçmişinize ek olarak iş pozisyonundaki deneyiminiz, daha önce çalıştığınız firmalar ve konumunuz, bu işle ilgili özel eğitim ve sertifikalarınız, konuştuğunuz yabancı diller, ödülleriniz gibi detaylar tarihleriyle birlikte cv’de yer almalıdır. Bir cv’nin en can alıcı noktası iş deneyimi bölümüdür. Bu bölümde tüm iş tecrübenizi tarihleri ile belirtmeniz gerekir.

Cv’nizi oluştururken en önemli kısımların en önde yer alması cv’nin kolay okunabilmesi ve diğer cv’ler arasında kaybolmaması için oldukça önemlidir. Cv’nin başına bu işi neden istediğinize ve bu işteki daha önceki tecrübelerinizin neler olduğuna dair iki satırlık bir giriş bölümü cv’yi okuyacak kişiler açısından oldukça büyük kolaylık sağlayacaktır.

Kendinizle ilgili hangi özellikleri ön plana çıkarmak istiyorsanız sayfanın en üstüne bunları yazın. Örneğin iyi bir okuldan mezunsanız ancak iş tecrübeniz yoksa öncelikle eğitim kısmını yazın. Tam tersi bir durumda ise iş deneyimi kategorisini sayfanın üst kısmına taşıyın.

Sayfanın en üst kısmına mutlaka adınızı, soyadınızı, telefon numaralarınızı, e-mail adresinizi yazın. İletişim bilgileri uygun görüldüğü taktirde iş görüşmesine çağrılmanız gerektiğinde işverenin size ulaşmasını sağlayacaktır.

Cv hazırlama sırasında kullandığınız format ve font stilleri alanında tutarlı olamaya özen gösterin. Yazı fontu seçerken süslü ve okunması zor fontlar yerine daha sade olan Times New Roman, Arial ya da Verdana gibi fontları kullanın. Cv bölümleri başlıklarının da daha büyük ve kalın fontlar kullanarak aranılan bilgiye daha kolay ulaşılmasını sağlayabilirsiniz. Yazınızda tutarlılık olması çok önemlidir. Örneğin cv’nizdeki tarihlerden birini italik olarak yazarsanız tüm tarihleri italik olarak yazmalısınız.

Eğitim geçmişinizi, iş tecrübenizi ve diğer niteliklerinizi yazarken listeler kullanabilirsiniz. Listelerin okunması paragrafların okunmasından daha kolaydır. Bu listeleri yazarken içerik konusunda net olun ve genel cümleler kullanmaktan kaçının. Her liste satırı için tek bir cümle kullanmanız yararınıza olacaktır.

Bazı kurumsal firmaların insan kaynakları departmanları günde binlerce cv’yi okumak zorunda kalmaktadır. Bu cv’lerin sayısını azaltmak için cv’leri tarayan ve içinde eleman alımı yapılacak işle ilgili kelimelerin geçip geçmediğini belirleyen bazı yazılımlar kullanmaktadırlar. Bu yazılımların sizin cv’nizi pas geçmemesi için başvuru yapacağınız işle ilgili kelimeleri, tecrübelerinizi, sertifikalarınızı cv’nizde kullanmalısınız.

Genel bir cv hazırlayıp tüm iş başvurularını aynı cv ile yapmak yerine her iş için cv’nizi düzenlemeniz ve o işle ilgili özelliklerinizi ön plana çıkarmanız iş görüşmesine çağrıldığınızda da yararınıza olacaktır.

Cv’nizi yazmayı bitirdikten sonra imla hatalarını, devrik cümleleri, noktalama işaretlerini düzeltmek için en az iki defa okuyun. Sadece belirli programların imla hatası kontrolü özellikleriyle yetinmeyin. Yazımından emin olmadığınız kelimeleri Türk Dil Kurumu’nun internet sitesinden kontrol edin. Cv’nizde her bölümün birbiriyle tutarlı, başlık ve fontlarının aynı olup olmadığını kontrol edin.

 

İlgili Terimler :

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Cep Fabrika

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020