Emziren Annelerin Mutlaka Yemesi Gereken Besinler

Ana Sayfa » Çocuk Yiyecekleri » Emziren Annelerin Mutlaka Yemesi Gereken Besinler
Emziren Annelerin Mutlaka Yemesi Gereken Besinler

0 Kişinin Defterine Ekli

73 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Anne sütü bebeğin özellikle ilk 6 ay için temel besin maddesidir. Anne sütü, doğuma yaklaşırken oluşmaya başlar ve bebeğin emmesi ile doğru orantılı olarak artar. Bu olağanüstü süreçte dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır.

Emziren anne nelere dikkat etmeli?

Anne sütünün içeriği doğrudan annenin tükettiği besinlerden kaynaklandığı için, hamileyken gösterilen özen ve seçiciliğin emzirme döneminde de gösterilmesi gerekmektedir.

Emzirme aşamasında yapılacak katı diyetler sütün içeriğini doğrudan etkileyeceği için ve sütün kalitesini önemli ölçüde azaltacağından bu dönemde uygulanmamalıdır.

Zayıflamaya yönelik yapılan katı diyetler gibi, sütün artırılmasına yönelik yapılan yanlış uygulamalardan biri de ihtiyacından fazla yemek yemektir. Şeker ve basit karbonhidratların tamamının boş enerji kaynağı olduğu bilinmeli günlük yemek programı bu bilinçle hazırlanmalıdır.

Yaygın kanının aksine, bebeğin devamlı memede olması, sütün yetmediği ya da doyurucu olmadığı anlamına gelmez. Bebek ne kadar emerse süt üretiminin o kadar artacağı unutulmamalıdır.

Emziren Anne Ne Yemeli? Ne yememeli?

emziren-anneler-ne-yemeli-ne-yememeli

Annenin süt kalitesini ve kendi sağlığını koruyabilmesi için mutlaka düzenli ve dengeli beslenmesi gerekir. Emziren annelerin dengeli beslenmesi için birkaç ipucu aşağıdaki şekildedir:
• Hem annenin folik asit ve Omega alımı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için emziren annenin haftada en az iki kez balık tüketmesi önerilmektedir. Bunun yanında ağır metal ya da civa içeren ton balığı gibi balıklar ve midyeler süte geçebilme ihtimali nedeniyle kesinlikle tüketilmemelidir.
• Her gün en az bir tane yumurta tüketilmesi ihtiyaç duyulan protein miktarını ciddi oranda karşılar. Salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri yerine işlenmemiş etler ve hayvansal yağ yerine protein bakımından zengin et ürünleri tercih edilmelidir.
• Hamilelik süresince ve emzirme döneminde annenin vücudunun demir ihtiyacı artmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanması için; kırmızı et, yumurta, baklagiller ve kurutulmuş meyveler sıklıkla tercih edilmelidir.

protein-iceren-besinler

Ihlamur, papatya, rezene gibi bitkisel çaylar anneler tarafından sıklıkla tercih edilmesine rağmen, yan etkisinden emin olunmayan diğer bitki çayları konusunda beslenme uzmanlarına danışmakta fayda bulunmaktadır.
• Özellikle kolik bebek annelerinin gaz sancılarını azaltabilmesi için gaz yapabilen kuru baklagiller, lahana, turp, karnabahar, brokoli, soğuk şekersiz süt ve yoğurt gibi besinlerin kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Annenin yemeklerinde kimyon kullanması, bebeğin gaz sorununu azaltabilir.
• İyot, her zaman doğal beslenme ile vücudun ihtiyacını karşılayacak düzeyde alınamamaktadır. Bu sebeple emziren annelerin yemeklerinde mutlaka iyotlu tuz tercih etmesi önerilir.
• Mutlaka tatlı yeme ihtiyacı duyan anneler, şeker ya da işlenmiş gıdalar yerine pekmez ya da pekmez ile tatlandırılmış meyveler tercih edebilirler.
• Yeterli düzeyde süt üretiminin en önemli koşulu, yeterli miktarda sıvı almaktır. Anne, günde en az 8- 12 bardak su içmelidir. Suyun yanında içerdiği C vitamini sebebiyle taze sıkılmış meyve suları ya da kalsiyum desteği ile süt de tercih edilebilir.
• Sarımsak, soğan ve aşırı baharat kullanımının anne sütünün tadını değiştirebildiği gözlemlenmiştir. Bazı bebekler bu tür gıdaların tüketiminden sonra emmeyi reddedebilir ya da gaz problemi yaşayabilir, fakat bazılarında ise hiçbir olumsuz etki gözlemlenmeyebilir.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Cep Fabrika

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020