Gül Nasıl Aşılanır, Gül çiçeğinde aşılama, bitkinin tohumsuz olarak üretimini sağlamak için uygulanır. Kök fidanlarından anaç olarak yararlanılan gülün istenilen çeşidinin başka bir gül dalından alınan aşı kalemi ile kaynaştırılması ilkesine dayanır. Çiçeklerde tohum kullanımı yaygın olduğundan elde edilen bitkiler genellikle tür karakterini kaybederek yabani ürün haline gelmektedir. Bu nedenle aşı ile gül üretimi yaparak istenilen gül çeşidinin karakterini kaybetmeden, verimli ve kaliteli bir şekilde üretimi sağlanmaktadır.
Aynı çeşit güller, çoğu melez tohumla ekildiğinde meydana gelen değişim bir çok çeşit gülün ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu tür sorunların ortadan kaldırılması için uygulanan gül aşısı ve çelikleme yöntemleri farklılıklar arz eder. Gül üretiminde daha kesin ve net sonuçlar elde edilmesi için değişik aşılama yöntemleri uygulanır.
Gül aşılama işlemi ne zaman yapılır?
Aşılama yapma da önem verilmesi gereken nokta, gül ağacının kabuk oluşturmuş olmasıdır. Aşılama yapılırken hava durumuna dikkat edilmelidir. Aşırı soğuk olması aşılama da iyi sonuç vermediği gibi, aşırı sıcakta aşılamayı olumsuz etkileyecektir. Gül aşısının tutması isteniyor ise gece ilerleyen saatlerde serin havalar da yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan aşılamaların daha etkin ve kaliteli sonuçlar verdiği gözlenmiştir.
Gül aşılama iki şekilde yapılabilir.
Gül aşısı yapmak için bir çok aşı uygulamasından yararlanılır. Bunlardan en yaygın kullanılan aşı türü kalem aşı ve göz aşısıdır.
- Kalem aşısı; Bu aşı çeşidinin uygulanması için anaç olarak kullanılan gül çiçeği ağacının bir yıllık genç ağaç olması gerekir. Öncelikle anaç ağacın kuru ve bakımsız kısımları budanır. Etrafı temizlenir. Kök dibi çapalanarak toprağın hava alması sağlanır. Daha sonra 1 cm.
-
- kalınlığında ki kök kısmı veya dal kısmı küt olarak kesilir. Kesilen anaç ağaç dar açılı V harfi şeklinde düzgünce kesilir. Aşılanmak istenen gül kalem yaklaşık 10 cm uzunluğunda kesilir. Kalemin bir ucu A şeklinde anaç kesisine uygun olarak kesilir. Diğer ucunun şekilsel olarak bir önemi yoktur. Kalem ve anaç birleştirilirken damar yapılarının bir birine temas etmesine önem verilir. Birleştirilen kısmın üzeri katran, hamur ya da çamur ile macunlanır. İp ile sağlam bir şekilde bağlanır. Bir süre dış etkilerden korunmasında fayda vardır.
- Göz aşısı; İlk olarak kaliteli ve istediğimiz gül kalemi hazırlamamız gerekir. Bunun için beğendiğimiz gülün tomurcuk yapacak göz kısmı, gülün gövdesine yakın yerden, gövdeye paralel olarak kesilir. Bir çeşit tomurcuklanmaya hazır budak elde edilir. Buna göz diyoruz. Bu göz aşısında kalem olarak kullanılır. T olarak uygulanan bu aşılama şekli için anaç olarak kullanılacak gül bir yıllık olmalıdır. Seçilen gül biraz kalın köklü olmalıdır. Bu kalınlık çapı 1,5 cm olur ise; Anaç olarak kullanılacak gül, yerden en az 5 cm yukarıdan kabuk kısmı bıçak yardımı ile çizilerek kesilir T’nin üst kısmı 1 cm kesilir ile kesilir. T’nin boyu 2,5 cm olarak kabuk kısmı yukarıdan aşağıya yine bıçak ile çizilerek kesilir. Bıçağın ucu ile kesilen yerler biraz aralanır. Kalem tomurcuğu dışarı gelecek şekilde T’ye yerleştirilir ve üzeri katran, hamur yada çamur ile sarılır. Üzeri sıkıca bir bağ ile bağlanır 15 gün beklenir ve aşı tamamlanır.
Aşının korunması için gerekenler nelerdir?
Aşılamanın başarısı yaptığınız aşıya göstermiş olduğunuz itinaya bağlıdır. Genellikle usulüne uygun yapılan aşılar tutmaktadır. Bunun için aşılar mümkün olduğunca dış etkilerden uzak kalmalıdır. Sarılan yer hava almamalı, anaç gül altında biraz gübre olmasında fayda vardır. Anaçın dikili olduğu toprak kuru olmamalı, bunun için gereken özen gösterilmelidir.