Çikolatalısından limonlusuna, havuçlu tarçınlısından ıslağına her türlüsü yapılabilen kek, bütün tariflere uyan, bütün kalıplara girebilen mutfağın en sevilen tariflerine sahiptir aslında.
Çünkü sen ne istersen odur kek. Onu neli yapmak istersen yapabilir, nasıl şekillendirmek istersen şekillendirebilirsin.
Dilersen taze meyvelerle taçlandırırsın onu, dilersen kuru yemişlerin enfes lezzetiyle ya da o elinden düşürmediğin kahve ya da çikolatayla. Anne elinden yemeye alışık olduğumuz sade kekler vardır bir de. İçinde bolca sevgi ve emek bulunan… İşte o, birtanedir.
Keki bu kadar çok severken onu biraz daha yakından tanımanın vakti gelmedi mi sizce de? En sadesinden en şatafatlısına bir kek nedir, nasıl yapılır, onu kabartmanın püf noktaları nelerdir öğrenelim hep birlikte. Sonra da nefis tarifler içinden dilediğimizi seçip doğru mutfağa…
Keki neli yapsap diye düşünmeden önce neli bir kek yaparsanız yapın nefis olması için elinizden geleni ardınıza koymayın deriz. Sonrası kendiliğinden oluverir zaten.
Mesela kek yapımına başlamadan önce bütün malzemelerinizi hazır edin ve hepsinin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Çünkü ancak oda sıcaklığına gelen malzemelerden tam olarak istediğiniz performansı alabilirsiniz. Yumurta, süt, terayğı ya da yoğurt… Buzdolabından bir malzeme çıkarıyorsanız sakın ola hemen kullanmayın onu. Yoksa ne istediğiniz gibi kabarır o kek, ne de hayal ettiğiniz kadar leziz olur.
Sonrasında kullanacağınız yumurtaların sarılarını ve beyazlarını özenle ayırmaya bakın. Birlikte kullandığınızdan çok daha iyi bir sonuç alabilecekseniz. Ayırdıktan sonra ne yapacağız dediğinizi duyduk bile ve hemen anlatmaya koyulduk. Yumurta sarısı ve aklarını tarifinizde ne kadar şeker varsa o miktarı ikiye bölerek ayrı ayrı karıştırın sarı ve aklara. Her iki karışım da ayrı ayrı çırpıldığında kendi hacminin en az iki katına çıkabiliyor çünkü. Ardından ayrı ayrı kabarttığımız yumurtanın akları ve sarılarını bir araya getiriyoruz zarif hareketlerle.
Yumurtalarımızı tamamen kabartıp bir araya getirdiğimize göre işe kuru malzemeleri ekleyerek devam edebiliriz. Un, şeker, kabartma tozu ve vanilya gibi kuru malzemeleri kullanırken mutlaka eliyoruz. Böylece yumurtanın kabarıklığını söndürmemiş hatta aksine daha pofuduk kalmalarını sağlamış oluyoruz.
Malzemelerle harmanlandıktan sonraysa kek kalıbına alıp doğru fırındaki yolculuğuna uğurluyoruz kek hamurumuzu. Tarifinizde herhangi bir derece belirtilmediyese önceden 170-180 derecede ısıttığınız bir fırın kekiniz için uygun olacaktır. Eğer tarifinizde süre verilmediyse ve ne yapacağınızı bilemediyseniz 40-45 dakika kadar bir sürenin yeterli olacağını da söylemeden geçmeyelim ki siz de kekiniz oldu mu diye fırın kapağını açıp kapamak zorunda kalmayın sık sık. İşte en kısa ve doğru yoldan bir kekin nasıl yapılacağını öğrendik bile.
Hatta sadece şurada anlattıklarımızla yola çıkarak bir kek yaparsanız o annenizin elinden çıkan sade kek tarifine ulaşmış olursunuz.Eğer daha derli toplu bir sade kek tarifi arıyorsanız o zaman sizin için çoktan hazırlamış olduğumuz sade kek tarifimize de bekleriz.
Basitçe doğru bir şekilde kek nasıl yapılır sorusuna cevap verdik. Ama püf noktalarını da bilmek gerek. O zaman başlayalım.
Hani yumurtalarımızın sarılarını ve beyazlarını ayırıp öyle şekerle buluşturmuştuk ya onları. İşte o işlem tahmin ettiğinizden çok daha önemli. Çünkü yumurta aklarının içine minicik bile sarısından kaçsa o aklar bir türlü kabarmak bilmiyor. O yüzden en başta yumurta sarısını ve akını birbirinden dikkatli ayırmak gerekiyor.
Göstermemiz gereken özen bu kadarla da bitmiyor. Eğer gerçek bir kabarık kek istiyorsanız şekerle buluşan akları ve sarıları doğru şekilde bir araya getirmeniz gerekiyor. Bunun da püf noktası, iki karışımı birbirine karıştırırken yumurta sarısının bulunduğu kaba, yumurta aklarından oluşan karışımı 2-3 seferde yavaş yavaş karıştırmanız. Bu sayede tam istediğiniz sonucu alabilirsiniz.
Katı malzemelere gelince, onları da eleyerek eklemeniz gerektiğini söylemiştik. Ama eleyip yumurta ve şeker karışımına eklediğiniz katı malzemelerden sonra hamurunuzu hunharca karıştırmamalı yine nazik davranmalısınız ona. Özellikle unu eleyerek karışıma ekledikten sonra bir spatula yardımıyla alttan üste doğru, sadece un gözden kaybolana kadar karıştırmanız yeterli. Fazla karıştırmak kekin kabarmasını doğrudan olumsuz etkiler.
Hamuru hazırlayıp kalıba döktük. Püf noktası kalmadı artık doğru fırına diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Eğer tarifte aksi bir şey söylenmediyse fırını önceden mutlaka ısıtmış olmanız gerekiyor. “Neden fırını hep önceden ısıtıyoruz ki? diyenleri böyle alabiliriz.
Kalıbıyla fırına gönderdiğiniz kekin pofudukluğuna olumsuz bir etki yaratmamak için kekin tam olarak piştiğinden emin olana kadar fırın kapağını açmayın. Çünkü kapağın açılmasıyla değişen fırın içindeki hava, kekinizin sönük olmasına neden olur.
Yaptığınız kekler yer yer çöküyor yer yer kabarıyorsa çökmesini engellemek için kek hamurunu kalıba koyduktan sonra doğrudan fırına atmak yerine 20 dakika kadar kalıbın içinde bekletmeyi deneyebilirsiniz.
Kek harcına taze meyve, kuru yemiş ya da şekerleme koymayı düşünüyorsanız dibe çökmemesi için ekleyeceğiniz malzemeleri eklemeden öncce una bulayabilirsiniz. Bu işlem için ısır unu ya da buğday unu kullanabilir, tüm malzemeleri una buladıktan sonra elekten geçirip üzerlerindeki fazla unu atlalarını sağlayabilirsiniz.
Kek yaparken sıvı yağ yerine tereyağı ya da margarin kullanıyorsanız harca karıştırmadan önce yağınızı rendeleyin. Böylece yağ, çabucak erir ve işiniz kolaylaşır. Aynı zamanda koyacağınız yağın undan fazla olmamasına dikkat etmelisiniz, aksi halde kekiniz pişerken
Kek hamurunu yaparken mikserden yardım alıyorsanız karışıma unu ekledikten sonra mikserinizin hızını düşükte tutun. Çünkü yüksek hızda çalışan mikser, hamurun olması gerektiğinden çok daha fazla sıvı olmasına neden olur.
Son olarak, kekinizi kalıptan çıkarmakta zorlanıyorsanız kek kalıbının içine şeritler halinde alüminyum folyolar yerleştirdikten sonra kek harcını dökün. Alüminyum folyo kullanmak istemiyorsanız kalıbın tabanına yağlı kağıt koyabilirsiniz.
Eğer kekiniz piştikten sonra kalıptan çıkaramadığınız aklınıza gelirse, hemen üzülmeyin. Çünkü hiçbir şey için geç değil. Kek kalıbının altına ve etrafına ıslak bir bez koyıp bir süre bekletirseniz kekin kalıptan kolayca çıktığını göreceksiniz.
Kek tarifi neydi, kek tarifi mutluluktu, görür görmez mutlu eden, “Acaba hangisini seçsem bugün?” dedirtendi. Her türlüsü güzeldi ama “o an” hangisini yemek istediğini seçmek, onu yapıp afiyetle yemek gibisi yoktu. İşte o yüzden geldi bu çeşit çeşit kek tarifi. Pratik kek tarifi de var burada, bol meyveli de, çikolatalı da… Hangisini yapacağını seçmek sana kaldı. İncelerken bile ağzın sulanacak, bol bol yutkunacaksın, şimdiden uyaralım.
Kim şöyle bol çikolatalı, yoğun mu yoğun tada sahip bir çikolatalı keke hayır diyebilir ki? İşte söz konusu kek olduğunda da çikolatadan vazgeçemeyenler için bu nefis kek tarifleri.
Tatlı krizi gelince ondan güzel çözüm olmaz aslında. Hem karnını doyurur yavaş yavaş hem de tatlı isteğine bol çikolatasıyla çözüm olur. Çikolatalı kek tarifi dertlere deva olmaya geliyor.
Derin bir karıştırma aktardığınız yumurtalar ve toz şekeri yüksek devire ayarladığınız mikserle şeker eriyene kadar karıştırın. Bir taraftan da bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Oda sıcaklığında bekleyen tereyağı, süzme yoğurtu erimiş çikolataya ekleyin ve çırpın. Un, kakao, kabartma tozu, vanilya ve tuzu ayrı bir kapta eledikten sonra kek harcına yavaş yavaş katın ve spatula ile karıştırın.
Tereyağı ile yağladığınız ve hafifçe unladığınız kek kalıbına hazırladığınız kek harcını aktarın. Daha önceden 170 dereceye ayarladığınız ve ısıttığınız fırında 45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkıp dinlendikten sonra pudra şekeri, rendelenmiş Hindistan cevizi ya da sıcak çikolata sos ile servis edin.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Yığılca Usulü Tatlı Kalp Pasta Tarifiowners post
Yığılca Usulü Tatlı Piramit Pasta Tarifiowners post
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020