Bebekle anne arasındaki duygusal ve tensel bağın en kuvvetli olduğu anlar emzirme dönemlerini kapsar. Anne sütünün bebeğin sağlıklı gelişimine ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine olan tartışılmaz katkısı bir yana, söz konusu manevi bağın kurulması açısından da emzirme dönemi hassas bir süreci kapsar. Anne ve bebek üzerindeki etkileri dolayısıyla emzirme işini sonlandırmak çoğu zaman hem anne hem de bebek için zor bir karar haline dönüşebilir. Neticede, “bebeği sütten ne zaman kesmeli ” sorusu, emziren annelerin aklını en çok kurcalayan sorular arasında yer alır.
Uzmanların emzirme konusunda büyük oranda hemfikir oldukları nokta; bebeklerin ilk 6 ay boyunca, eğer mümkünse, yalnızca anne sütü ile beslenmeleri yönündedir. 6. aydan sonra bebek kademeli olarak ek gıda alımına başlar ve gün be gün normal bir yetişkinin beslenme biçimine doğru evrilir. Bebeği sütten kesmenin net bir zamanı yoktur. Bu tecrübe tamamen bebeğe özel olarak gelişir. Eğer bebeğiniz günlük alması gereken gıdaları alıyor ve gece uykularında herhangi bir sorun yaşamıyorsa emzirme süreci iki yaşına kadar uzatılabilir.
Emzirmeyi noktalamak için en doğru an, hem bebeğin hem de annenin buna en çok hazır oldukları andır. Yalnız bu dönemin, bebeğin ve annenin günlük hayatında ekstra stresli bir zamana denk gelmemesine özen göstermelisiniz. Örneğin bebeklerin diş çıkarma zamanları onlar için yeterince zorlu bir süreç olduğundan sütten kesme teşebbüsünün bu döneme rastlaması çocuğun üzerinde ekstra bir yük ve stres yaratacaktır.
Sütten kesmek için doğru zamanı belirlemek bir yana, sütten kesme yöntemi olarak da size ve bebeğinize uygun seçeneği bulmanız önemlidir. Yüzyıllar boyunca sütten kesmeyle ilgili farklı yöntemler denenmiş ve geliştirilmiştir. Uzman Psikolog (Aile ve Çocuk Gelişimi) Sinem Olcay’a göre bebeği sütten kesmek için temel olarak iki yöntem vardır: Azaltarak sütten kesme ve bir anda sütten kesme. Olcay’a göre önemli olan size ve bebeğinize en uygun olan seçeneği bulmaktır. Sonuçta hangi yolun kullanılacağı ve bu sürecin ne kadarlık bir zaman dilimine yayılacağı tamamen bebeğe ve onu en iyi anlayan anneye kalmıştır. Bebeğin kendini güvensiz ve huzursuz hissetmemesi, annenin onu emzirmemesini kendisine verilmiş bir ceza olarak algılamaması ya da annenin bu süreçten duygusal olarak olumsuz etkilenmemesi gibi faktörler göz önünde bulundurularak en doğru zaman ve yöntem bulunabilir.
Bebeğinizi sütten kesmeye karar verdiyseniz ve süreci bir şekilde başlattıysanız her şeyden önce sonuna kadar sabırlı kalabilmeyi başarmalısınız. Hem bebeğinizin sağlığı hem de kendi psikolojiniz için süreci maksimum sabır ve minimum sorunla atlatmanız önemli.
Öte yandan sabırlı olduğunuz kadar kararlı da olmalısınız. Elbette çocuğunuz için bu işi bir travmaya çevirmeden fakat bu sürecin, büyümenin bir aşaması olduğuna onu ikna etmeye çalışarak ve sınırları belirleyerek yeni duruma mümkün olduğunda hızlı uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.
Son olarak, empati bu süreçte annenin işini en çok kolaylaştıran beceridir. Çocuğunuzla empati kurmayı başardığınızda onun gerçekten ne hissettiğini doğru bir biçimde tahmin edebilir ve emmeyi bırakırken ortaya çıkabilecek endişe, korku, güvensizlik gibi duygularla baş etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Ziyaretçi Yorumları
öncelikle emegi gecen herkese teşekur ederim cok faydalı bir yazı olmuş cocuk en az 2 sene süt icmesi gerekiyor ben denedim cocuk daha akıllı ve cok zeki oldu anlama duygusu daha cok cabuk kavraması ve herşeyı sanki biliyor teşekur ederim sutu olmayan anneler en az 6 ay cocuga sut versinler diye duşunuyorum kalınsaglıcakla iyi günler.
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020