Hamilelikte doğru ve yeterli beslenme bebeğinizin dünyaya geldiği andan itibaren tüm hayatı boyunca daha sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olan en önemli faktörler arasında yer alır.
Haliyle anne adaylarının gebelik sürecinin en başından itibaren kafalarını en çok kurcalayan konuların başında hamilelikte beslenme gelir.
Aşağıda, dört temel başlık altında gebelik sürecinde en doğru biçimde nasıl beslenebileceğinize dair önerilerimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Gebelik süresince beslenmenize dikkat etmeniz her şeyden önce eşsiz bir gelişim sürecinin içinde olan bebeğinizin gereksinimlerini karşılayabilmek için önemlidir. Söz konusu beslenme ile bebeğinizin sağlıklı gelişimi arasında doğrudan bir ilişki vardır.
Bunun yanında hamilelikte beslenme bir anne adayı olarak sizin rahat bir gebelik geçirmenize ve doğum sonrası lohusalık dönemini de sorun yaşamadan atlatmanıza yardımcı olur. Yeterli ve dengeli beslenmenin altın kural olduğu hamilelik döneminde, özellikle eski nesillerin anne adaylarını sürekli bir şeyler yemeleri için teşvik etmeleri yanlış bir toplumsal alışkanlık olarak karşımıza çıkar.
Önemli olan sürekli yemek değil sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu maddeleri, yeterli miktarlarda vücudunuza sokmanızdır.
Gebelik döneminde, anne adayının ve dolayısıyla bebeğin sağlığını tehlikeye sokmadan, bir takım kurallar dahilinde önerilen diyete hamile diyeti adı verilir. Şeker içeren gıdalardan uzak durmak, ara öğünlere dikkat etmek, su tüketimi, yağlı ve hamur işi besinlerden ve fazla tuzdan uzak durmak, sigara ve alkol tüketimini sonlandırmak kendinizi daha sağlıklı ve dinç hissettiğiniz bir hamilelik geçirmenizi ve bu süreçte bebeğinizin en doğru şekilde beslenmesini sağlamak için gereklidir.
Doğru bir beslenme listesi oluşturabilmek için hamilelik sürecinizi 3’er aylık periyotlara bölmelisiniz. İlk üç ay (1. trimester), 3-6 ay arası (2. trimester) ve 6-9 ay arası (3. trimester) dönemlerde beslenme açısından bazı farklılıklar görülebilir.
Gebeliğin başından 3. ayın sonuna kadarki süreç için hazırlanacak beslenme listesi, kişinin bulantı ve kusma sıklığına göre düzenlenmelidir. Genel olarak bu dönemde hafif tuzlu gıdalara yönelmek doğru olacaktır. Ayrıca demir, folik asit, kalsiyum, D ve B12 vitamini alımları bu dönemde çok önemlidir.
2. trimesterde ise hamilelikte beslenme ile ilgili temel kurallara dikkat edilmesi ve özellikle demir alımının düzenli ve atlanmadan yapılması gerekir.
Gebeliğin son dönemine tekabül eden 6-9 aylık zaman diliminde ise anne adayı beslenme konusunda bir miktar daha özgür hissedebilir fakat yine de temel kurallar asla es geçilmemelidir. Özellikle protein ve omega-3 içerikli besinler sürekli ve düzenli olarak tüketilmelidir.
Bebeğinizin ve sizin ihtiyaç duyduğunuz gıdalardan sadece ihtiyaç duyduğunuz miktarlarda almalısınız. “İki canlısın” bakış açısıyla önünüze geleni yiyerek ya da fazla kilo alacağım korkusuyla doğru düzgün yemek yemeden gebelikte sağlıklı beslenme noktasına erişemezsiniz.
Günde ortalama iki buçuk litre su içmeli, folik asit alımı için ceviz, fındık gibi kuruyemişleri tercih etmeli, protein ve kalsiyum alımı için en az bir yumurta, iki bardak süt ve bir kase yoğurt tüketmeli, haftada en az bir iki öğünde mutlaka balık yemeli, demir ihtiyacı için baklagil, et, üzüm yumurta yemeli, bunun yanında çay, kola, alkol gibi içeceklerden ise uzak durmalısınız.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020