Limon Otu

Limon Otu

0 Kişinin Defterine Ekli

143 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

limon-otu

Limon otu, Buğdaygiller ailesinden olan bu bitki, dünyada ismi Citronella adıyla bilinmektedir. 3 metreye kadar boylanan ve çiçekleri leylak renginde açan bir tür ağaçtır. Yaprakları limon kokulu olduğu için adını oradan almaktadır. İlk olarak Hindistan da ortaya çıkmış ve oradan da başta Asya mutfağı olmak üzere dünya mutfaklarında kendine yer bulmuştur.

Limon otu bitkisi başta  Akdeniz ülkelerinde tedavi amaçlı kullanılmak için yetiştirilmektedir. Halk dilinde bir diğer ismi melisa yada limon nanesi mide rahatsızlıklarından tutunda stresin yol açtığı tüm hastalıklara kadar çoğu hastalığın tedavisinde çok etkili olan ve kokusu rahatlatıcı olan şifa deposu bir ottur. Bu faydalarının yanında yapraklarının kokulu olması sebebi ile kozmetik sanayisinde etkili olarak kullanılmaktadır.

Limon otu faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Solunum yollarının temizlenmesinde ve öksürüğe kesmede çok faydalı olan limon otu mükemmel bir sivri sinek savardır. Çünkü yapraklarının yoğun limon kokusu yaydığı için, sivri sinek dahil bir çok haşereyi uzakta tutarak bulunduğu ortama yaklaştırmamaktadır. Harika yapısı ile peyzaj bitkisi olarak ta kullanılmaktadır. Limonsu kokan yaprakları ile bulunduğu ortamın hava yapısını değiştirerek oda parfümü olarak kullanılır. Limon otunun içindeki maddelerden ve bileşimlerinde bulunan neral, nerol, sitral, limonen gibi maddeler ile son derece etkili bir ağrı kesici, balgam söktürücü, iltihap giderici, spazm çözücü, sivri sinek savar, yüksek tansiyon düşürücü olumlu etkileri vardır. Bunların yanında iştah açar, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatır. Şeker hastaları için kandaki şeker seviyesini düşürme özelliği de bulunmaktadır. Prostat hastaları içinde iyi gelmektedir. Bir özelliği ise etkili ateş düşürücüdür.

Limon otu yağ ve çay olarak kullanılmakla birlikte bitkisel tedavi kür yapımında kullanılır.

Limon otunun yağı çıkartılarak kış hastalıkları ve soğuk algınlığına harika bir koruma sağlar. 1 bardak balla tatlandırılmış suya 2-3 damla limon otu yağı kullanılarak bitkisel tedavi ağlanmış olur. Bu karışımı günde üç defa gargara yapıldığında hafızayı güçlendirir. Mide yanması yaşayanların ilacı olur ve  boğaz ağrılarına çok iyi gelmektedir. Vücutta istenmeyen yağlardan kurtulunur ve sivilceleri gidermektedir. Çok etkili bir cilt temizleyici olup, bu yağla vücut masajı da yapılabilmektedir.

Limon otu çayı, limon otu bitkisinin yapraklarından elde edilmektedir. Yaprakları ve tomurcuklarının içerisinde madensel tuzlar bulunur. Bunlar sayesinde cilt için harika bir bakım gerçekleşir. 1 litre kadar kaynamış suya bir avuç olacak şekilde limon otu yaprakları konulur ve yüzümüzü kaynayan suyun buharına 10 dakika kadar tutulur. Bu buhar sonrası yine limon otundan bir tonik yapılır ve bu yüz toniği ile yüz yıkanır. Tonik hazırlamak için bir su bardağı kaynar su ve 1 çorba kaşığı limon otu konur ve üstü kapalı olacak şekilde 5 dakika kadar kaynatılır. 15 dakika kadar demlenme süresi sonunda tonik hazırlanır.Bu cilt bakımını yapmadan önce yüzümüzü kaliteli bir zeytinyağı veya defne sabunu ile yıkayıp yüze masaj yapıldığında daha etkili sonuç verecektir. Böylece her cilt yapısına uygun etkili bir cilt bakımı sağlanarak ince kırışıklıkları önler ve yaşlanmayı geciktirir.

Limon otunun yaprakları kurutularak bitkisel çayda hazırlanır. Sadece limon otunda bulunan ve citral adı verilen maddenin kanserli hücre sayısında azaltma yaptığı kanıtlanarak kanser tedavisi için limon otu bitkisi bir ışık olmuştur. Günde 1 gram limon otu ile sıcak su karıştırılarak hazırlanan limon otu çayının kanser gibi ciddi bir hastalığın tedavisi düşünüldüğünde bu bitkinin değerini kavramış oluruz.

İlgili Terimler :

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Cep Fabrika

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020