Mantar Nasıl Yetiştirilir

Ana Sayfa » blog » Mantar Nasıl Yetiştirilir

mantar-nasil-yetistirilir

Mantar Yetiştiriciliği, Mantar Nasıl Yetişir

Mantar sıcaklık ve nem miktarı kontrol altında tutulabilen, havalandırılması kolay, güneş ışığı almayan yerlerde yetiştirilebilirler.

Mağaralar, soğuk hava depoları, ışığa karşı yalıtılmış seralar, tünel ve galeriler, kümesler, depolar, ambarlar, bodrumlar ve modern mantar işletmeleri mantar üretimi yapılabilen yerlerdir.

Eğer yetiştiricilik için yeni bir tesis kurulmayacak ise mevcut yer ve binanın seçiminde aşağıdaki özellikler göz önünde bulundurulmalıdır:

Seçilen yer aydınlatma, havalandırma, ortam nemlendirilmesi ve temizlik için su ve elektrik gibi enerji kaynaklarına sahip ve ulaşım sorunu olmamalıdır.

Yapılar nem ortamının sağlanması için ıslatmaya uygunluğu ve zararlıların yuvalanmaması açısından tamamen betonarme olmalıdır.

Yapılardaki çatlak, kırık, dökük yerler onarılmalı kapı ve pencereler straforla izole edilmelidir.

Tavan yüksekliği en az 2,50 metre olmalıdır.

Tabanda atık suyun gideceği bir kanal olmalı, şayet yoksa suyun toplanıp alınacağı bir çukur açılmalıdır.

Seçilecek ısı sisteminin bacalı ya da bacasız olmasına bağlı olarak baca sisteminin ve havalandırma içinde karşılıklı havalandırma vantilatörlerinin takılacağı deliklerin açılması gerekir.

Mantar yetiştirme odasına girmeden önce ayakların dezenfekte edileceği, iş önlüğünün giyileceği, devamlı aydınlık gerektiğinde kullanılabilecek bir ön oda oluşturmakta fayda vardır.

Kültür mantarı yetiştiriciliğine başlamak için öncelikle kendi mantarınızı nasıl yetiştirebileceğiniz konusunda uzmanlaşmalısınız. Bunun için küçükten başlayarak kademe kademe işinizi büyütebilirsiniz.

Kendi mantarlarınızı yetiştirmek düşündüğünüzden de kolaydır ve lezzetli yemekler veya favori tarifler için taze mantarlar elde etmenizi sağlar. Bu lezzetli kültür mantarları büyümelerinin ilk evrelerinde müthiştirler ve aynı süpermarketlerden aldıklarınıza benzerler. Ancak tamamen doğal oldukları için daha lezzetlidirler. İşte sizlere kültür mantarının nasıl yetiştirileceği konusunda pratik bilgiler:

İhtiyacınız olanlar

Yetiştirme kabı

Mantar sporu

 

Nasıl yetiştirilir?

1 – En az 15-20 santim derinlikte olan yetiştirme kapları seçin. Uygun bir kabınız yoksa tahtalardan basit bir kap yapabilirsiniz.

2 – Yetiştirme kabını iyi küflenmiş gübre (bitki artıklarından yapılan gübre ) ve suyla doldurun. Gübre sıkıştırıldığında top şeklini almalıdır ancak dokunduğunuzda da kolaylıkla ufalanmalıdır. Burada önemli olan çamur gibi toprak elde etmek değil nemli bir toprak elde etmektir.

3 – Gübreye 1 – 2 kup kuru spor ( yumurta ) tanesi ekleyin. Karışımı gevşetin ve yığın halinde bir gece bekletin. Bir tahta parçası yardımıyla gübreyi ve spor ( yumurta ) karışımını yetiştirme kabının içine doğru sıkıştırın.

– Sıcaklığı 18-20 derece arasında ayarlayın ve ılık suyla günde iki defa buğulandırın. Karışımın içine doğrudan su koymayın çünkü bu büyüme sürecini kesintiye uğratır. Su tabakası oluşturmak için sprey şişelerinden kullanabilirsiniz. Bu süreci toprağın yüzeyinde beyaz ağlar oluşana kadar iki ve üç hafta boyunca uygulamaya devam edin.

5 – Beyaz ağların üzerine 1,5 santimlik nemli turf yosunu tabakası uygulayın. Mantarlarınızın büyümesini istiyorsanız turf yosununun yeteri kadar nemli olduğundan emin olmasınız. Nemli turf yosununu birkaç gazete kağıdıyla kaplayın ve gazetelerin nemli kalması için günde iki defa spreyle su püskürtün. Bozulmadan büyümelerini istiyorsanız on gün boyunca 12 derece sıcaklıkta tutun.

6 – Gazeteyi kaldırın ve günde iki defa buğulandırmaya devam edin. Beyaz toplu iğne başları birkaç gün içinde çıkmaya başlayacaktır. Arzuladığınız ölçüye ulaşmaları için büyümelerini bekleyin. Mantarları gençken toplarsanız sert olurlar ancak olgunlaşmalarını beklerseniz mantarın alt kısımları daha da genişleyecektir ve daha sağlıklı bir lezzet elde etmiş olacaksınız.

7 – Mantarları istediğiniz evre de toplayabilirsiniz. Yeni mantarlar üç ve altı boyunca her 10 ve 14 günde filizlenecektir. Daha fazla mantar yetiştirmek istiyorsanız bu süreci tekrarlayın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Cep Fabrika

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020