Maydanoz, ülkemizde özellikle salatalara katılarak tüketilen, küçük ama sağlık açısından çok önemli bir Akdeniz bitkisidir. Maydanozun sağlığa faydalı olduğu en az 2000 yıldır bilinmektedir ve faydaları çoğumuzun düşündüğünden daha fazladır.
Maydanoz, inanılmaz bir A vitamini deposudur. Ayrıca zengin miktarda K ve C vitaminleri içermektedir. Sindirim sistemine çok faydalıdır. Böbrek taşı, bağırsak, idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Ayrıca solunum yolu enfeksiyonlar, bronşit ve astım hastalıklarına karşı faydalı olduğu söylenmektedir.
Yok denecek kadar yağlar içerir, kalori açısından zengindir, günlük olarak düzenli tüketildiğinde vücudun gerek duyduğu demir ve kalsiyum miktarının çoğunu karşılar.
Maydanoz genel anlamda bağışıklık sitemini güçlendirir ve farklı nedenlerden dolayı kaynaklanan hastalıklara karşı bünyeyi önceden hastalıklarla mücadeleye hazırlar. Maydanozun en önemli faydalarından birisi kanser hastalıklarına karşı metabolizmayı dirençli hale getirmesi ve kalp sağlığını korumasıdır.
Maydanozun Kalp Sağlığına Faydaları: Bünyede yüksek miktarda bulunan amino asit, damar ve dolayısı ile kalp sağlığını tehdit eder. Maydanozda bulunan folatlar ise amino asitleri zararsız moleküllere dönüştürerek, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında vücudu inmelere ve koroner krizlere karşı dirençli hale getirir.
Maydanoz Kansere Yakalanma Riskini Azaltır: Düzenli olarak maydanoz tüketmek, cilt, sindirim sistemi, meme ve prostat kanseri gibi kanserin farklı çeşitlerine yakalanma riskini azaltır. Kayda değer derecede içerdiği anti kanser özelliği ile bilinen apeginen maddesi güçlü bir antioksidandır. Bu ve diğer maddeler yardımıyla iltihaplara karşı da etkili bir besin kaynağıdır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Maydanoz içerdiği esansiyel yağlar aracılığı ile kalıcı iltihaplara karşı etkilidir. İltihaptan kaynaklanan hastalıklara yakalanma oranını düşürür ve bağışıklık sitemini genel anlamda korur.
Astım Hastalığına Faydalıdır: Maydanozun astım hastalığına da iyi geldiği söylenmektedir. Özellikle maydanoz suyunun astım ataklarının şiddetini azalttığı ve bronşları açtığı söylenir.
Damarları Koruyucu Özelliği Vardır: Maydanozun kalp sağlığına olan faydaları anlattığımızda, bünyede bulunan fazla miktarda amino asitlerin zararlı olduğunu söylemiştik. Amino asitler, aynı şekilde damarlar için de büyük bir tehdit oluştururlar. Bu asitler kanda çok fazla miktarda olduklarında kalp krizi ve felç riskini arttırmaktadırlar. İşte bu tür asitlerin seviyesini maydanozda bulunan B vitamini dengeler ve damarları amino asidin oluşturacağı risklerden korur. Bol miktarda içerdiği beta karoten sayesinde ayrıca kılcal damarlar için de iyi gelmektedir.
Maydanozun İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Faydaları: Bastyr Üniversitesi tarafından maydanoz üzerine yapılan araştırmalar sonunda maydanozun idrar yolu enfeksiyonu için alternatif tedavi yolu olarak önerilebileceğini açıklamıştır. Maydanoz dışında bu tür enfeksiyon kaynaklı hastalıklar için başka bitkiler de belirtmişlerdir. Fakat yine de bu tür hastalıklar yüzünden ilaçlı tedavi görüyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Sağlıklı Cilt İçin Maydanoz: Maydanozun en çok cilt sağlığını koruduğunu söylemek yanlış bir iddia olmaz. Maydanoz, serbest radikallere karşı çok etkilidir ve özellikle akne ve sivilce sorunlarına karşı etkilidir.
Maydanoz suyunu kaliteli ve doğal zeytin yağına veya badem yağına karıştırarak cildinize uygulayın ve 30 dakika bekletin. Daha sonra yüzünüzü yıkayın. Bu uygulama cildinizde meydana gelen lekeleri temizlemek başta olmak üzere birçok soruna derman olacaktır.
Kemiklere Faydalıdır: İçerdiği C, B12, K ve A vitaminleri kemik sağlığı için hayati derecede önemlidir. Bunun yanında bu vitaminler sinir sitemi sağlığının korunması için önemlidir.
Maydanozun Böbreklere Faydaları: İçerdiği vitamin ve bileşenler yardımıyla böbreklerin düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışması için fayda sağlar. Fakat aşırı tüketmemeye dikkat etmek gerekir. Aksi durumda bazı sorunlar yaşatabilir.
Kan Basıncını Düzenler: Kan basıncının düzgün olması birçok açıdan vücut sağlığı için önemlidir. Maydanozun içerdiği folik asit kalp için çok faydalıdır. Ayrıca kan basıncı seviyesini düzenlediği için kalp krizi riskini azaltır.
Maydanoz Saç Bakımı İçin Kullanılabilir: Maydanozun içerdiği esansiyel yağlar saçlar ve kafa derisi için iyi gelir. Maydanoz suyunun saçlar uygulanmasının saç dökülmesini engellediğini savunan uzmanlar vardır.
Romatizma ve Eklem Ağrılarına İyi Gelir: Maydanoz ile ilgili yapılan birçok araştırma, maydanozun eklem ağrıları ve romatizmaya iyi geldiğini ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra enfeksiyon ve iltihaplara karşı da etkili bir besin kaynağıdır.
Kabızlığa İyi Gelir: Genel anlamda sindirim sitemine ciddi katkı sağlar. Genelde hareketsiz kalan bağırsaklarda görülen kabızlık sorunları için önemli bir besin kaynağıdır. Kabızlık sorunu çözmenin dışında bağırsak kurtlarını döker.
Ruh Sağlığını ve Sinir Sitemini Korur: Uykusuzluk sorunlarını çözme özelliği vardır. Yatmadan önce bir yaprak tüketmeniz halinde rahat bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Ayıca yorgunluğu giderici özelliği vardır. Sinir sistemini korur.
Maydanoz suyu, maydanozdan çok daha fazla konsantre olduğu için tüketimine dikkat etmek gerekir. Özellikle düşük tansiyonlu kişilerin buna dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü maydanoz suyunun tansiyon düşürücü özelliği vardır. Bu tür sorun yaşayan kişiler mutlaka kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar.
Maydanozun Zararları: Maydanozun faydaları kadar yanlış ve fazla kullanılması durumunda bazı zararları ve yan etkileri olabilir. Özellikle düşük tansiyon sorunları yaşayanlar tüketimine mutlaka dikkat etmelidirler.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
GÜNAYDİN DIYET GRUBUhakan
Tarçın KabuğuBunyamin
Mısır Püskülü ÇayıBunyamin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020