Meyve aşılama, Aşılama iki bitki parçasını bir araya bitkiymiş gibi kaynaştırarak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme sanatına meyve aşılama denir. Yeni bitkinin üst kısımların da meydana gelecek olan meyve aşılma kısmına kalem alt kısmını köküne meydana getirerek meyve aşılama yapılır. Meyve aşılama meyvenin cinsini iyileştirmek için olan iyi cins den meyve almak için yapılır. Çünkü bahçemizde diktiğimiz meyve fidanı aşılı değilse büyüyünce yabani olasıdır. İyi meyve vermez. Dikilen fidanlardan iyi meyve alabilmek için diktiğimiz fidanları başka bir cin meyveyle aşılama yapmalıyız. Meyve aşılama olmasaydı meyvecilik dünyanın en kolay işi olurdu. Meyve bahçelerinde sahip oldukları düşüncelerinde ilk olarak meyveleri aşılatmaları dır. Meyve aşısı doğrudan doğruya ağaçlara yapılabilir. Bir yabani ağaç dan aynı familyalar dan bir başka ağaca aşılanırsa aşılanan ağaçlar o ağacın meyvesini verir. Ayrıca kimi cins meyve ağaçlarına başka cins meyve ağaçları da aşılanabilir. Hangi ağaçlara ne gibi ağaçlarının aşılanacak olan ağaçlar şunlardır;
- Şeftaliye: Kayısı erik badem
- Ayvaya: Malta eriği muşmula
- Eriği: Şeftali kayısı badem
- Elmaya: Armut
- Zerdaliye: Kayısı şeftali erik
- Ahlata: Armut muşmula ayva
- Vişne: Kiraz
Aşılamalar 2 bölüme ayrılır:
Kalem aşılama: Üzerinde göz bulunan bir dalcıklarla yapılır.
Başlıca 3 çeşidi vardır.
- Yarma kalem aşısı
- İngiliz usulu yarma aşısı
- Çoban aşısı
Yarma aşılama tanımı: En çok bilek kalınlığında ağaçlara yapılır. Ağaçlar daha kalınlaşmış ise yarası büyük olacağından aşı tutmayabilir.
Yarma kalem aşısı ağacın gövdesinde toprak hizasından yapılabilecek gibi yerden metre yukarıdan yapılır. Ağaç testereyle dümdüz kesilir.
İngiliz usulü aşılamanın tanımı: Bu aşı yarma kalem aşısının yapılmayacak kadar büyük olan ağaçlara yapılır. Yarma aşısından daha kolay yapılır. Aşılanacak fidan kesildikten sonra üzerinde ayrıca bir çentikler açılır. Aşı yaparken aşı sazıyla sıkıca sarılır ve aşılamayı bitirmiş olunur. Çoban aşısının tanımı: Bu aşı yarma kalem aşısı yapılmayacak kadar büyük ağaçlara yapılır. Yarma kalem aşısından daha kolay yapılır. Aşılanacak ağaç istenilen boyuta kesip temizlenir. Sonrasında kabuğu birkaç yerden sağ sola açılınır. Bu aşıda kalem genellikle yalnız bir yanında yontulup ağacın gövdesine gelecek şekilde çıkıntılar açılır.