10. ayına gelirken bebeğiniz yavaş yavaş gelişen, tepkiler geliştiren, derdini kısmen anlatabilecek bilince erişmeye başlayan küçük bir birey haline gelir. 10 aylık bebek gelişimi sürecinde onu daha iyi anlayabilmeniz ve gelişim seyrini takip edebilmeniz için dönemin özelliklerini bilmeniz ve önceden hazırlıklı olmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Bu aydan itibaren gündüz uykusundan yavaş yavaş uzaklaşmaya başlayan bebeğiniz için iyi bir uyku düzeni kurmanız gerekir. Geceleri kesintisiz on iki saat uykuya ek olarak iki parça halinde yapılacak gündüz uykusu programı sağlıklı gelişimi için önemlidir. Çevresine duyduğu ilginin artması nedeniyle uykuya dalması daha zor olacağından, dikkatini dağıtmayacak bir ortam içinde uyutulması yerinde olur.
Kesintisiz bir gece uykusu için çocuğunuz yatarken tok olmalıdır. Loş ışıkta ve eğer mümkünse kendi odasında sakin bir ortam içinde yatması, odanın ideal sıcaklıkta bulunması uykusunu daha huzurlu hale getirecektir.
Altıncı ayından itibaren bebeğiniz bir yandan anne sütüne devam ederken diğer yandan ek gıdalarla tanışmaya başlar. 10. ayda evinizde pişen yemeklerin hemen hepsinden yiyebilir duruma gelir. Çocuğunuza yapacağınız doğru beslenme planında alerjik besinlerden uzak, tuzun ve salçanın düşük miktarda kullanıldığı, zeytinyağı ağırlıklı, taze mevsim ürünlerinin bolca bulunduğu menülere yer verilmelidir.
Çocuğunuzun beslenme alışkanlığı bu aylarda şekilleneceğinden istemediği gıdaları yemeye zorlanmamalıdır. Bu sayede birkaç ay sonra reddetmeyeceği yiyeceklere önyargı geliştirmesinin önüne geçmiş olursunuz. Çok soğuk ve sıcak yiyeceklerden ve hazır gıdalardan uzak durulmalı, öğün kapasiteleri aşırıya kaçmamak kaydıyla çocuğun iştahına göre belirlenmelidir.
Bebeğiniz 10 aylık olduğunda artık rahatlıkla oturur, emekler ve destek alarak ayakta durabilir hale gelir. Gittikçe artan merakı onu çevresiyle daha ilgili kılar. Artan merakı onu oyuncaklardan daha çok evde bulunan cisimlerle oynamaya yöneltir. Ev halkını ve yabancı kişileri birbirinden ayırmaya başlayarak koruma güdüsü geliştirir. Hatta doktor korkusu da bu dönemlerde gelişmeye başlar ve iki yaşını doldurana kadar muayenelerde ağlaması doğal bir durumdur.
Sizi taklit etmeyi yavaş yavaş öğrenen bebeğiniz mimik ve tepkilerinizi tekrarlayarak cevap verir. Müziğin ritmine sallanarak eşlik eder. Sesleri taklit etme ve ses tonlarını ayırt etme becerilerini geliştirir. Eline verilen yiyeceklerle kendi başına karnını doyurmayı dener. Saklambaç ve klasik ce-ee oyununu oynamaya da bu aylarda başlar. Bebeğiniz giyindiğinde dışarı çıkacağının, mutfağa gittiğinde yemek yiyeceğinin artık farkındadır.
Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ilkokul öncesi aşı takvimi; doğumdan 6. ayın sonuna kadar ve 12. ayın sonundan 18. ayın sonuna kadar olmak üzere iki aşamada uygulanır. Zorunlu olmasa da 9. ayda yapılan kızamık aşısı, bebeğinize 10. ayına girmeden yaptırabileceğiniz bir aşı olarak Bakanlık tarafından tavsiye edilir.
Becerilerindeki artışı rahatlıkla gözlemleyebileceğiniz bu aylarda bebeğiniz destek alarak kendi başına ayağa kalkabilir. Yatma pozisyonundayken oturmayı, otururken de ayağa kalkmayı ve sıralayarak yürümeyi becerebilir. İstekleri için işaret kullanır, elindekini almaya kalktığınızda ise direnç gösterebilir. Küçük cisimleri havaya kaldırabilir ve elinden bırakabilir. El sallayabilir, alkış tutabilir, ona öğrettiğiniz şekliyle yüzünü güzel ve çirkin hale getirebilir. “Hayır” kelimesinin anlamını bilse de genelde uygulamaya dair belirti göstermez.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020