Bebeğin ilk ayının tamamlanmasıyla birlikte anneler için de bebekler için de nispeten daha kolay bir ay başlayacaktır. Dünyaya daha fazla adapte olmuş olan bebek ve bebeğinin ihtiyaçlarını daha iyi analiz eden bir anne için 2. ay ilk aya göre daha rahat geçecektir. Bu ay, bebeğin gelecekte nasıl bir uyku düzenine sahip olacağı başta olmak üzere bazı alışkanlıklarının belirlenmeye başladığı zamandır. Bu alışkanlıklarının tam olarak oturabilmesi ve bebeğin gelişiminin tam olup olmadığının anlaşılabilmesi için ebeveynlerin ay ay bebek gelişimini takip etmeleri önemlidir.
Bebeğin 2 aylık olmasıyla birlikte uyuma sürelerinde azalma meydana gelmeye başlar. Önceleri neredeyse 16 saat uyuyan ve uyanık kalmakta zorlanan bebekler bu ay itibariyle uyanık kaldıklarında rahatsızlık hissetmezler.
Bebekler ilk ay süresince en fazla 2 saatte 1 kez olmak üzere acıktıkları zaman beslenmelidirler. 2 aylık bebeklerde de beslenme süreleri 2 saatte 1 şeklindedir. İlk ay süresince emerken çenesi yorulup uyumaya başlayan bebek 2. ay itibariyle daha az yorularak da uzun zaman emmeye başlayacaktır. Anne sütü bebeğin gelişiminde önemli olduğu için ilk aylar boyunca verilmeye devam edilmelidir. Bazı bebekler sadece anne sütüyle yetinmeyerek mama takviyesi isteyebilirler. Bu durumda anneler sütünü artırmak için çeşitli yöntemler deneyebilir ya da anneler sütleri gelmiyorsa bebek mamalarına geçiş yapabilir. Anne sütünün bebeğin emmeye devam etmesiyle geleceği ve artacağı unutulmamalıdır. Bebekler anne sütüyle emmeye devam etme ve mama takviyesi sonrası biberonun hızlı akışı sebebiyle anneyi emmeyi bırakabilir. Bu durumda anne sütünün sağılarak verilmesi alternatif bir çözüm yoludur.
2 aylık bebekler renkli objeler ile hareket eden cisimleri izlemeye başlar ve baktığı cisim veya kişiye daha iyi odaklanabilir. Bu ayda artık bebeğin ellerini keşfetme zamanıdır. Bu sebeple eğer eldiven takılıyorsa, çıkarılması yerinde olacaktır. Bebek kendisine uzatılan ya da gördüğü bir cismi alma eğilimine de girecektir. Eğer cisim küçükse ağzına götürür, eğer büyükse biraz sallar ve atar. Bebeğin direnci ilk aya kıyasla daha fazladır. Başını kaldırmaya çalışan bebek elleri ve kollarıyla da sürekli olarak hareket halindedir. Göz kontağı kurmaya çalışır, renkleri ve insanları takip edebilir. Bebekleri 2. ay itibariyle yüzü koyun yatırmak fiziksel gelişim için önemlidir. Ancak bebek yüzü koyun pozisyonda asla yalnız bırakılmamalıdır. Başını henüz tam olarak tutamayan bebekler bu pozisyonda yüzlerinin üstüne düşebilir ve nefessiz kalabilir.
2 aylık bebek gelişimi içerisinde en önemli gelişmelerden birisi bebeğin artık kontrollü olarak gülmeye başlamasıdır. Anne ve babaları çok mutlu eden bu davranış, bebeğin dünyayı daha iyi kavramaya başladığının bir göstergesidir. Ebeveynler bebekleriyle konuştukları vakit bebek gülerek ya da ses çıkararak tepki vermektedir. Aynı zamanda kendisiyle ilgilenildiğini fark ettiğinde bundan hoşnut olduğunu belirtecektir. Gülümsemelere gülümseme ile cevap veren bebek, konuşmaları ise “agu” denilen kendine özgü hecelemelerle ifade etmektedir.
Çevresindekilerin konuşmalarını taklit etmeye çalışan bebek, bunu beceremediği için ortaya sadece “agu” benzeri sesler çıkmaktadır. Çıkardığı sesi duyan bebek daha fazla çabalamaz ve bununla yetinir. Annelerinin sürekli sesini takip etmeye başlayan bebeklerde anneleri bu süre zarfında onunla konuşmazsa “annemi kaybettim” hissi oluşabilir. Sert ve yumuşak ses tonları ile kadın seslerini bu ay itibariyle ayırt edebilirler. Bebekler 2. ayının sonuna dek anne ve babalarıyla yüz yüze bakışmaktan hoşlanır. Bazı bebekler gözlerini ebeveynlerinin gözlerine dikerek bakmaktan keyif alırlar. Ancak içlerine kapalı olan bebekler, annelerinin göğüs hizasına bakmayı tercih ederler.
2 aylık bebeğe aşağıdaki aşılar uygulanmaktadır:
• BCG/Verem Aşısı
• DTacB-IPV-Hib/5’li Karma Aşı 1. Doz
• KPA 13/Pnomökök Aşısı (Zatürre aşısı) 1. Doz
• Rotavirüs aşısı (ishal aşısı) 1. Doz
Bebek 2. ayın sonunda artık bilinçli olarak gülebilir. Sesleri ayırt etmeye başlar; kadın, erkek sesleri gibi kalın ve ince sesleri ayırt edebilir, kafalarını kaldırmaya çalışabilir ve bunu başarabilir. Daha uzun süre uyanık kalabilir, ebeveynleriyle göz kontağı kurabilir. “Agu” benzeri kendilerine has kelimelerle konuşmaya başlayabilir. Renkli objeleri ve cisimleri izlemeye başlayabilir. Kendisine uzatılan cisimleri almaya çalışır. Eline aldığı küçük cisimleri ağzına götürür, büyük cisimleri sallayıp atar. Direnci ilk aya göre daha yüksektir ve ellerini, kollarını sürekli hareket ettirir. Ellerini keşfetme zamanıdır, sürekli olarak ellerini incelemeye başlar.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020