An be an, hızla gelişen bebekler 8. ayda da sizleri şaşırtmaya devam ediyor. Zaman onunla su gibi akıp geçerken, dünden bugüne nasıl hızla değiştiği konusu hayret ifadeleriyle gündem oluyor. 8 aylık bebek gelişimi hem fiziksel, hem sosyal hem de beslenme ve uyku konusunda farklılıkları da beraberinde getiriyor.
8 aylıkken uyku saati düşmeye başlıyor. 7. ayda uzun uykular uyuyan bebek, gece uyanmalarına başlayabiliyor. Aniden uyanan ve ağlayan bebekler defalarca gece uykunuzu bölebiliyor. Kendi kendine uyanıp uyuyabilmeyi öğrenmeye başlayan bebek uykuya dalana kadar beklenmesi öneriliyor. Eğer uzun süre uyanık kalıyorsa, ebeveynler uyku sürecine müdahil olabiliyor. Bebeğin yalnızca kendi yatağında uyutulması ve anne baba yatağına alınmaması gerektiğinin altı çiziliyor.
Bebek 8 aylıkken anne sütünü daha az almaya, ek gıdayı artırmaya başlıyor. Anne sütü hala geliyorsa, bebeğin bir öğünde sadece anne sütü alması tavsiye ediliyor. Parmak besinlere geçiş yapılabilen süreçte, bebek de besinlere istekli ve hevesli olabiliyor. Parmak besine bebeğin hazır olup olmaması, besini kavrayarak ağzına götürüp götürememesinden anlaşılıyor. Küçük besin parçalarına verilen bu isim, sebzeleri, meyveleri, ekmek içi ve yumuşak etleri kapsayabiliyor.
Genellikle bebekler 8. ayda emeklemeye başlıyor. Kas ve kemikler yürümeye hazırlanırken tutunarak kalkabilen bebekler, ayaklarının üstüne ağırlık vermeye başlıyor. Kendi başlarına yemek yemeğe başlayan bebeklerin işaret parmakları ile baş parmakları arasında bir şeyler tutabilmesi gerekiyor. Nesneleri elden ele dolaştırabilen bebekler, saklanan nesneyi arayarak bulabiliyor. Duyduğu ses yönelmesi, elindekini vermemesi için direnmesi, bir şeyleri almak için uzanmaya çalışması bekleniyor. Bebekler bu dönemde yatarken oturabilecek konuma gelebiliyor. Bebeğin oyuncakları atmaya başlaması beklenirken, boyun kaslarının henüz tam gelişmediği ve dikkatli olunması gerektiği hatırlatılıyor.
Ce-e” gibi saklanma oyunları oynayan bebekler, yarı anlaşılır halde anne, baba gibi kelimeleri telaffuz edebiliyor. Giden birine el sallamaya başlayan, küçük oyunlar oynayabilen bebek, karşılıklı konuşmaya cevap verebiliyor. Bebeklerle konuşulurken objeler, organlar üzerinden tek tek tanıtım yapılması görevi ebeveynlere düşüyor. “Bu elin, bak burada bebek var” gibi yönergelerle bebeğin öğrenim süreci destekleniyor.
8. ayda bebeğin standart bir aşısı bulunmuyor ancak gecikmiş aşılar veya destek hormon, vitamin iğneleri takvimlenmiş olabileceğinden doktora danışılması öneriliyor.
8 aylık bebek “evet, hayır” gibi kelimelerin anlamını bilerek tepki geliştirebiliyor. Tırmanmaya çalışmalar başlayabiliyor. Tutunarak ayağa kalkan bebekler, birinin tutması ile ayakta durabiliyor. Oyun oynamaya başlayan bebek, müzikli oyunlarda gülücükler saçabiliyor. Kendi yemeğini kendi yemek isteyen çocuklar, 8 aylıkken eline aldıklarını kırmak, merakla incelemek hatta çiğnemek isteyebiliyor. Bebeğin bağırarak, elindekini atarak dikkat çekmeye çalışması bekleniyor.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020