Trakya mutfağı denince akla ilk gelen et yemekleri arasında “çevirme” tarifleri gelir. Yöre mutfağı dışından bakanlar çevirmeyi oğlak ya da süt kuzusunun sırığa geçirilmiş, odun ateşinde sürekli çevirilerek hazırlanan hali olarak görürler. Tava ( sini ) içerisinde ve fırında pişirildiğinde “tandır” ismiyle tamlamayı tercih ederler. Oysa Trakyalılar için, uygulama sırığa geçirilenden farklı olsa bile, yine de çevirme olarak kabul edilir. Şöyle ki; hayvancılığın yaygın olduğu köy mutfaklarında süt oğlağı veya süt kuzusu sinide hazırlanacaksa, pişirmek için genellikle köy evlerinde odun ateşiyle ısıtılan ve yörede peçka denilen kuzine sobalar kullanılır. Kuzinenin fırın bölümüne alınan et, ateşe yakın tarafından fazla ateş görmesin diye zaman zaman çevirilerek her yanının eşit pişmesi arzulanır. Hatta zaman zaman et parçaları sini içerisinde ters yüz edilerek ( çevrilerek ) pişirilir. Bu köylerde neredeyse her evin avlusunda bulunan odun fırınlarında pişirilse bile böyledir. Sini ve etler zaman zaman çevrilerek ateş gören yerlerin eşitlenmesi sağlanır. Bu işi daha ticari yapan kır-esnaf lokantaları ise sırıkta pişen ile fırında tavada pişeni ayırt etmek, müşterinin hangisini istediğine daha net karar verebilmesi için tavada hazırlanışına “tandır” demeyi tercih etmektedirler. Şu durumda bu tarifi bir “oğlak tandır” uygulaması olarak değerlendirmek mümkündür. Buna rağmen bizler, yöre mutfağının kabulüne ve kendi diline sadık kalarak “sütlü oğlak çevirme” olarak yayınlamayı uygun gördük.
Pişirmek için derince bir sini ( tava-tepsi ) kullanılır. Günümüz mutfağındaki fırınlama olanakları göz önünde bulundurularak etin dizildiği sini folyo ile örtülür, etin nemini ve yumuşaklığını muhafaza etmesi arzulanır. Köylerde ise şimdilerde çok az bulabildiğimiz çerepene denilen toprak siniler kullanılırdı. Ateşi iyi tutan çerepene etin çok daha iyi pişmesini sağlardı.
Malzemeler :
Hazırlanışı :
Not : Köylerde bulunması kolay olan süt akşamdan taze sağılmış süt olarak alınır. Kaynatılıp oda sıcaklığına soğutulur ve etlere eklenir. Arzuya göre 1 büyük boy soğan rendelenip sütle birlikte etin marinesinde kullanılabilir. Biz bu tarifte bunu tercih etmedik.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Pane Patlıcanyemek post
Patlıcanlı Sandviçyemek post
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020