Tüm Mutfaklarda En Az Bir Kez Boy Göstermiş 25 Unutulmaz Eski Mutfak Eşyası

Ana Sayfa » blog » Tüm Mutfaklarda En Az Bir Kez Boy Göstermiş 25 Unutulmaz Eski Mutfak Eşyası

Çocukluğunu annesinin eteğinin ucunda dolanarak mutfakta geçirenler, evde her şeyin bir yeri olduğunu döke saça öğrenenler, bir türlü ne için satın alındığını bilmediğiniz halde o eşyanın orada durması gerektiğine inananlar ve mutfağa dair anılarında birazcık geriye gitmek isteyenler!Misafirimiz olun ve bu yolculuğa birlikte çıkalım. Kendi mutfağınızda olmasa da en yakın arkadaşınızın mutfağında mutlaka gördüğünüz, biriktirme meraklısı annelerin ya da zihni sinir icatlara düşkün babaların satın aldığı ve en az bir kez her mutfakta arzı endam etmiş eşyaları hatırlayalım. Eski mutfak eşyaları dediysek bazıları hala aktif olarak hayatımızda, onları öyle bir sahiplenmişiz ki atsanız atılmıyor, satsanız satılmıyor. Biz de hayatımıza onların varlığıyla kaldığımız yerden devam ediyoruz. Dudu Peri, zaman geriye aksın!

Her zaman Ramazan: Davul fırın

Yazın kuzinenin üstünde kışın hemen yanında yer alır. Prize taktığınız anda çıldırıp yemekler yapmaya başlar. Sanki efsunludur, yemekleri de bir güzel olur.

Mavi mavi masmavi: Arcopal tabak ve bardaklar

Kuponlarla evleri dolduran, çaktırmadan eve giren tabak çanak setidir. Mavi bardakları, Fransız usulü bezenmiş tabaklar derken vitrinler dolar.

Demirciler birliği katkılarıyla: Döküm tost makinesi

Elektrikli tost makinelerinden çok daha güzel tost yapandır. Ancak efor ister. Başında durup çevirmek ister, ilgilenmek ister. Flört gibidir.

Metali de vardır ama: Plastik süzgeç

Evde metali, saplısı, kulplusu, her şekilde olanı vardır ancak en çok plastik olanı kullanılır. Plastik evin temel taşı gibi.

Evladiyeliğin kelime anlamı: Kristal takım

Evin önünden geçen kamyonun “%100 kristal seti, yalnızca 89 milyon.” sesini duyup camlara üşüşen annelerimizin cüzdanlarını kapıp aşağı inme süresi 0’dan kristale 1 dakikadır.

Plastikten hallice: Melamin tabak

Kırılmasa da içindeki çatlaklarla insanı kendinden soğutandır. Genellikle salata için kullanılır ancak tabii ki bir porselen değildir. Bizimle değilsin melamin.

Erdal Bakkal’ın kendisi: Aşçı tuzluk

Leyla ile Mecnun’un Erdal Bakkal’ına benzemesiyle ünlüdür. Evlerde, esnaf lokantalarında hala kös kös oturur. Görürseniz fotoğrafını bizle paylaşmayı unutmayın.

Balkona gitmeye mahkum: Plastik sebzelik

Genellikle çekmecelerindeki kulplar kahverengidir. Yılın belirli dönemlerinde evin farklı noktalarında gezinir, bazen balkonda bazen mutfaktadır.

İnsan işler alet övünür: Katı meyve sıkacağı

Yaptığı işten çok efor ve enerji sarf eden, sesiyle evi inleten, zaten kabuklarını da biz soyduğumuz için pek de bir işi kalmayandır. Ancak löp löp et, bol bol kan olsun diye nice havuçları lıkırlaştırmıştır.

Pazarın gözdesi: Kızartma tenceresi

Piyasada henüz fritöz yokken onlar vardı. İçine çok fazla yağ koyma ve çok ısıtma gibi bir hata yaparsanız kabarıp köpürüp tüm yağları dışarı atardı. Yine de seviyoruz seni kızartma tenceresi.

Senede bir gün: Piknik termosu

Yaz gelir, maksimum 3 kere pikniğe gidilir. Pikniğin en büyük yakıtı çaydır, e tabii ki çay da piknik termosundan içilir. Pompalı olanı günümüz damacana sistemini hatırlatır.

Eskilerin gözde hediyesi: Yumurta pişirici

Bir dönemin en önemli hediyesi. Yeni ev alan, yeni kiraya çıkan, yeni evlenen ve tüm yeni serilerde “Aman protein eksik olmasın.” düşüncesiyle alınmıştır.

Mutfağın ilk kırılanı: Porselen kaşıklık

Sakarlık kurbanı olur, abidik gubidik şekilde mutfak mermerinin üstünde ocağa yakındır. Zaten ne anneler ne de bizler kaşığı ya tencerenin içine ya da sapına tuttururuz. Biraz gereksizdir sanki?

Sülale doyuran: Aşure kazanı

Buzdolabının ya da yüklüğün üstünde, senede bir ya da iki kez ortaya çıkar. Aşure zamanı ya da reçel kaynatma dönemi. Kendi başına büyük bir hükmün içindedir.

Girdisi var, çıktısı yok: Pasta krema şekillendiricisi

Yılda bir kez yalnızca çocukların doğum günlerinde ortaya çıkan, onda da yalnızca bir tanesi kullanılan pasta krema şekillendiricisi yani pasta pompası. Plastik olması önemli.

Esaretin bedeli: Emaye tabak

İçine konulan yemeğe garip bir tat mı veriyordu sanki? Porselenin krallığı ele geçirmesine kadar emaye ve Arcopal’le yarışan tabaktır.

Hala her evde: Çinili kahve fincanı seti

Geçmişte değil hala günümüzde. Kafelerde, evlerde ayrılsak da beraberiz seninle çinili kahve fincanı seti. Vazgeçemiyoruz.

Masa yokken o vardı: Sini

Yerde yemek yenilen zamanlarda odaya sofra örtüsünden sonra ilk gelendir. Hatta tahtadan yapılmış 20 cm daha yüksek siniler de arzı endam etmiştir o dönemde.

Çeyizden kalmalara: Vitrin, modern adıyla bar

Evin ortasına heyyula gibi dikilen vitrinlerden sonra bari daha küçük bir vitrin olsun diye bar modası çıkmıştı. Ancak kristal bardaklar, çanaklar çömlekler yine bu bara sığmıştı.

Kapı koluna asamıyorsak: Ekmeklik

Plastik olması tercih nedeni. Eğer ekmeklik yoksa ekmeklerin kaderi kapı koluna market poşedinin içinde asılmak. Özellikle kapının arka koluna asmak gerek.

İnceldiği yerden kopan: Çay bardağı tabağı

Kenarlarını biraz yanlış tutsanız kesilecek parmaklar, çayın tüm sıcaklığını elinize geçiren özel olarak hazırlanmış metal çay bardağı tabağı. Kendine hastır, tasarımı can yakabilir.

Kurtulamazsınız: Mutfak dolabı danteli

Havlu kenarı, iğne oyası derken yörüngeden çıkan annelerin mutfaktaki sanat ataklarıdır. Bir su bardağı almaya kalkışsanız bardakla birlikte en az üç dantel düşer.

Şuraya bir gül çizelim: Ekmek kesme tahtası

Okulda yapılan el işi dersinden çıkan sanat eserleri! Ekmek kesme tahtası üzerine çeşit çeşit şekiller yapılır, ekmek kesme tahtasının sonu tencere altlığı olarak kullanılmak olur.

Yazlık mı kışlık mı: Beyaz kapaklı kavanozlar

Kavanozlar tüm yıl boyunca tek gün için toplanır, o gün mutfağa anneden başka kimse giremez. Girse de çıkamaz. Kapaklar bir yerde, kavanozlar bir yerde. Kaynatılmayı bekleyen sular, sebzeler, bitkiler bir yerde.

Kırıntı neredeyse kendisi orada: Gırgır

Mutfakta değil belki ama kırığın potansiyel olarak düşebileceği her yere bir çocukla gönderilirdi gırgır. Yani evin miniği gırgırdan sorumlu olurdu.

Bonus: Dondurma kutusu

Evde dondurma var hayaliyle koşarak eve gittiğimizde karşılaştığımız acı gerçektir dondurma kutusu. İçine kesinlikle bir sebze yemeği girmiştir. Yaprak sarması varsa ne ala.

Salondan gelen bonus: Kahverengi perde

Hatırlıyorsunuz değil mi?

Yatak odasından gelen bonus: Horozlu saat

Ötüşü için video bile var.

Gahl Sasson ile yılının astrolojisi: Horoz’un Eyleme Çağrısı
yılının tüm önemli astrolojik yönlerine dair sahip olmanız gereken rehberi edinin.
Gelecek yıl için büyük bir şeyler planlıyorsanız, bu dersi alana kadar hiçbir şeyi tamamlamayın!
Bu, yılın Astrolojisine dair Büyülü bir Gizem Turu olacak ve bu derste dileklerinizi gerçeğe dönüştürmek için ne zaman ne yapmanız gerektiği konusunda tüm donanıma sahip olacaksınız.

Gelecek yılı detaylarıyla planlarken şunları araştırıyor olacağız:
*Merkür ve Venüs Gerilemesinin tarihleri
*Dolunay ve Yeni Ay ve Ay’ın büyüsüyle çalışmak
*Kutsal/ bereketli ve zorlayıcı tarihler
*Güneş, Ay Tutulmaları ve diğer önemli tarihler
*Astrolojinin belirli yönleri ve bunların sizi nasıl etkileyeceği

Hayatın eşzamanlılığında gezinmeyi kendinize öğretin ve kendi kaderinizin ustası olun.

Get your must have guide to all the major astrological aspects..
If you are planning something big next year, don’t finalize anything until you take this class!
This will be a Magical Mystery Tour into the Astrology of the Year Ahead and you will leave this class with all the tools you need to make your wishes a reality as well as when to do it.

As we map out the year to come we will investigate:
*Dates of Mercury and Venus retrograde
*Full and New Moons & how to work with moon magic
*Blessed & challenging dates
*Eclipses and other important times
*Specific astrological aspects & how they will affect you

Teach yourself how to surf life’s synchronicities and become a master of your own destiny.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Cep Fabrika

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020