Yabani Sarımsak, Latince ismi Allium Sativum olan bu bitki, uzun ince kaleme benzeyen bir yapıya sahip olan, zambakgillerden, kırlarda yetişen, koyu yeşil yapraklı, ilkbahar müjdecilerinin en başta gelen çok yıllık bir tür bitkidir. Kökleri sarımsak ve soğanı andırmaktadır. Şifalı olan Yabani sarımsak diğer adıyla Ramsons Türkiye ve Rusya’da popüler bir bitkidir. Ülkemizde genel olarak Adana ve Tunceli yörelerinde Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygınlıkla görülür. Bitki gölgeli ve nemli bölgeyi sever, çalılıklarda ve orman alanlarında yetişir. Sağlıklı olan yabani sarımsak bitkisi tamamen yenilebilen bir tür bitkidir, özellikle yemeklerde maydanoz gibi yemeklerin üzerine serpiştirilir ve yaprakları salatalarda veya ıspanakla, ısırgan otu ile karıştırılarak yemeği pişirilebilir, en çok çiğ olarak tüketilir. Birçok ülkenin mutfağında kullanılan Yabani sarımsak İsviçre’de ise tereyağı yapımında kullanılmaktadır. Aroması ve kokusu ile tam bir sarımsak tadındadır ve normal bir sarımsağa göre çok daha fazla son derece etkili tıbbi şifaya sahiptir.
Yabani sarımsağın diğer bir adı da Ayı Sarımsağı, Orman sarımsağı ve cadı soğanı isimleriyle de bilinir. Ayı sarımsağı olmasının nedeni ise kış uykusuna yatan ayıların uyuduktan sonra metabolizmalarını yenilemek için yabani sarımsağını yemesidir. Yabani sarımsak, sapının ucunda beyaz bir topu andıran çiçeği vardır ve kokusu güçlüdür. Yabani sarımsaklar, Mayıs çiçeğini andıran, neşter biçimindeki cilalanmış gibi parlayan taze uzun yeşil yaprakları, şeffaf bir beyaz tabaka ile örtülü, uzunca yaprakları soğanın kökünden çıkarlar. Nisan ve Mayıs ayları arasında açan beyaz çiçeklere sahip olan açık yeşil ve pürüzsüz sapı 30 cm – 40 cm’ye kadar boylanma yapar. Yabani sarımsağı, yalnızca bitkisel topraklı, gölgeli ve nemli dere kıyılarında, nemli çayırlarda, çalılıkların altında, yapraklı ağaç ormanlarında yetişmektedir.
Yabani Sarımsak, son derece şifalı olan bir sebzedir. Faydaları da saymakla bitmez bu faydalı bitkinin çok büyük tedavi etme gücü vardır. Bitki genellikle bizim sarımsağımızın özelliklerini paylaşır, ancak kullandığımız sarımsaktan çok daha güçlüdür.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
GÜNAYDİN DIYET GRUBUhakan
Tarçın KabuğuBunyamin
Mısır Püskülü ÇayıBunyamin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
ABDÜSSELAM OTU owners post
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Narlıdere Usulü Tatlı Nişasta Helvası Tarifiowners post
İstenmeyen Tüylere Limon Tuz Karışımowners post
Bozdoğan Kıymalı Pide Tarifiyemek post
Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560
Tüm Hakları Saklıdır - 2020