Zeytin aşılama zeytin ağacı veya herhangi bir ağacı hastalıklarından dolayı kaybetmemek amacı ile uygulanır. Aşağıda belirtilen kök aşısıyla aynıdır büyük bir mecburiyet taşır. Bu aşılama sağlıksız ağaçlarda yavaş etki gösterir. Ancak verimli olmasında büyük etki sağlar.
Zeytin Aşısı Ne zaman Yapılır?
Kök Aşısı: Bu aşı ağaç kaybını önlemek için büyük bir mecburiyettir. Özellikle ağaç sulamadan dolayı köklerde açılmalar meydana gelmiş ise kesinlikle yapılmalıdır. Aşı uygun bir derinlikte gömülü olarak yapılmaktadır. Özellikle verimli topraklara ait olan zeytinliklerde bu uygulama başarılı olmuştur.
Göz Aşısı: Hasta ve aşırı derecede yalı olan ağaçlarda gençlik budama sıralarında kabuk aşı uygulanmadığı taktirde bu budama sonucu gerçekleşen 1-2 yaşındaki sürgünlere bu aşı uygulanabilir. Göz aşısı etkisini ve uygulamasının yavaş yapılmasını ister
Kabuk aşısı yapılması şartı ile bir ve ya iki yıl bunu göz aşısına nazaran hızlandırabilirler. Ekonomik şartalar mümkün ise göz aşısının kabuk aşısı ile yapılması tavsiye edilir.
Aşı Kalemi Seçilirken Dikkat Edilecek Hususlar
- Damızlık olarak seçilen zeytin ağacı zararlı olan maddelere ve hastalıklara karşı bulaşıcı olmamalıdır.
- Aşı kalemleri tacın dış kısmına isabet eden yüksek verimli normal gelişim gösteren dallardan alınmalıdır.
- Kalemler alındıktan sonra yapraklar hemen saplarından kesilmeli temizlenmeli ve hasar görmeden kağıda veya beze sarılmalıdır.
- Kalemler kış boyunca güneş ışığından veya dondan yani soğuktan korunması için odun talaşı içerisinde sağlıklı torbalarda muhafaza edilmelidir.
- Yaz aylarında ise yine sağlıklı torbalar içerisinde soğutulmuş odalarda muhafaza edilmelidir.
- Kalemlerin iç kabuk yüzeyleri kurumuş ve kahverengine dönüşmüş ise kullanılmamalıdır.